Mangeårig venn med John Fredriksen og Kjell Inge Røkke, Herbjørn Hansson, har tapt mye de tre siste årene, særlig på sitt tankrederi Nordic American Tankers.

Hansson er gründer, styreleder og daglig leder for rederiet som er notert på New York-børsen.

I fjor fikk Hanssons investeringsselskap High Seas et resultat før skatt på minus 23,3 millioner kroner.

– Jeg har ingen kommentarer, alt står i regnskapene, sier Hansson da DN ringer fredag og sier han er i styremøter og derfor ikke har tid til å snakke.

Tapet er imidlertid langt mindre enn de to tidligere årene som hadde henholdsvis 236,8 millioner kroner og 186,6 millioner kroner i tap.

Tapte 23 mill.

I 2015 var egenkapitalen i selskapet 429,2 millioner kroner. Ved utgangen av 2018 var den på bare fem millioner kroner.

Investeringsselskapet er finansiert med 97 prosent gjeld til kredittinstitusjoner. En del av lånet er i dollar. Det fornyes hvert år, og som sikkerhet har banken pant i selskapets aktiva, ifølge regnskapet.

Herbjørn har lenge vært storaksjonær i teknologiselskapet Photocure, og i 2018 steg selskapet 69 prosent på børs. Det ga Hansson en papirgevinst på 42,5 millioner kroner.

Tjener på politisk uro

Hanssons rederi, Nordic American Tankers (Nat), opererer i stor grad i Midtøsten og er storeier av såkalte Suezmax-skip, som er designet for å seile gjennom Suez-kanalen i Egypt.

– Politisk uro er godt for tankfarten. Når det er uroligheter, da har man også mer hermetikk i kjelleren og det akkumulerer olje og driver tankfart, sa Hansson til Hegnar-TV tidligere i sommer.

I Hormuzstredet, rett utenfor Iran, har det i sommer vært angrep på tankbåter og arrest av skip som følge av politisk spenning mellom USA og Iran.

– Hva tenker du om situasjonen i Hormuz?

– Den forklarer seg selv, Hansson.

Når to tankbåter ble angrepet av torpedoer utenfor Iran, spratt aksjen i Nordic American Tankers opp 12 prosent på en kortsiktig forventning om at tankratene skulle stige.

Varslet store endringer

Historisk sett er aksjen i Nordic American Tankers nesten på sitt laveste. Hansson vil ikke kommentere dette, og henviser til regnskapene og meldingene som ligger ute.

Første kvartal i år var selskapets første overskudd på tre år, men to tredjedeler av dette forsvant ut igjen til aksjonærene på grunn av Hanssons uavbrutte og liberale utbyttepolitikk.

Nat leverer sitt resultat for andre kvartal 16. august, og Hansson har varslet at de har gjort store restruktureringer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.