Meglertoppen Knut Brundtland (56) i ABG Sundal Collier forvalter familiens penger gjennom investeringsselskapene Piero og Giotto. Han eier selv flesteparten av aksjene i Giotto, mens Piero er delt med flere familiemedlemmer.

I fjor viste de to et totalt overskudd på 19,2 millioner kroner.

– Begge selskapene bærer preg av den transaksjonen som Voss og Reignwood gjorde i fjor, forteller meglersjefen. Da solgte Brundtland deler av familiens aksjebeholdning i selskapet.

I januar i fjor betalte det kinesiske investeringsselskapet Reignwood rundt én milliarder kroner for å bli hovedeier i Voss. De kjøpte ut barndomskameratene Christopher Harlem og Rune Fløgstad.

Kinesiske Reignwood tilbød å kjøpe en tredjedel av aksjene til de private eierne, noe Brundtland takket ja til. Sammen med familien eier han fortsatt 1,52 prosent i selskapet.

– Disse investeringene i Voss, som vi fremdeles har, det er gamle investeringer som er blitt gjort over en tiårsperiode. Nå kommer det til uttrykk i en transaksjon.

På inntektssiden er det to millioner kroner i utbytte fra ABG Sundal Collier. Litt obligasjoner er også solgt.

Investerer langsiktig

– Strategien har vært å drive med tidlig fase investeringer og å ha ABG Sundal Collier-aksjer som gir utbytte. Det ga gode resultater i fjor. Vi investerer i en langsiktig samling aksjer som vi har tro på og har en relasjon til.

Pengene fra Voss-salget har i all hovedsak gått inn i treprodusenten Kebony, hvor Brundtland har vært styreformann. Aksjeporteføljen er smal, med kun syv aksjer som Brundtland følger opp.

– Vi er veldig fokusert på langsiktige norske industriselskaper. Også ABG Sundal Collier selvfølgelig.

Kunstkjøp

Totalt ble det tatt ut syv millioner kroner fra de to selskapene. 5,5 millioner fra Brundtlands selskap Piero og 1,5 millioner kroner fra familiens selskap Giotto.

– Utbytte er så vi kan fortsette å kjøpe kunst. Vi kjøpte litt mer enn vanlig fordi vi hadde litt bedre råd enn vi pleier. Det er ganske høy korrelasjon mellom hvor mye penger vi har og hvor mye vi kjøper kunst for, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Undervannsrobot i Nordsjøen styres fra land
Denne undervannroboten kan gjøre reparasjoner på oljeinstallasjoner ute til havs uten overflatefartøy. Hele styringen av operasjonen foregår på land via 4G nettet.
03:27
Publisert: