Det er tre storsalg i fjor som nå vises igjen i regnskapene til Øgreid-familiens øverste selskap Øgreid as. Selskapet som er eid av Knut Øgreid og hans to barn Halvor Øgreid og Hedwig Øgreid fikk i fjor et resultat før skatt på 660 millioner kroner. Resultatet er imidlertid ikke et konsolidert regnskap.

Fjoråret var det beste noensinne for familien som har drevet handel i Stavanger i 142 år.

– Det ble et godt år for oss i fjor. Vi får jobbe og slite for å få et like godt år i fremtiden. Det skal godt gjøres, sier en ferierende Halvor Øgreid.

Han er administrerende direktør i Øgreid as. Halvor Øgreid, søsteren Hedwig Øgreid og faren Knut Øgreid eier en tredjedel av aksjene i Øgreid-selskapene, men faren Knut Øgreid kontrollerer alle stemmeberettigede aksjer.

Det historisk gode fjorårsresultatet skyldes tre storsalg.

  • Salget av bilforhandlerkjeden Miklagruppen
  • Salget av tilhørende eiendommer til Miklagruppen
  • Salget av eiendommene i Anker-kvartalet i Stavanger sentrum.

Øgreid-familien eide Miklagruppen og tilhørende eiendommer sammen med Stavanger-investoren John Arild Ertvaag og hans familie. Den bokførte gevinsten for salget av bilforhandlerkjeden var på 526 millioner kroner for hver av familiene. I tillegg har de to solgt deler av de tilhørende eiendommene med en bokført gevinst hver på vel 165 millioner kroner. Anker-kvartalet som er den mest sentrale forretningseiendommen i Stavanger sentrum ble solgt for rundt 1,1 milliarder kroner. Alle salgene har gjort familien svært likvide.

– Vi har vel en milliard kroner på konto, sier Halvor Øgreid.

Tidligere har faren Knut Øgreid anslått den verdijusterte egenkapitalen i Øgreid-systemet til mellom to og 2,5 milliarder kroner. Det gjør familien til en av de mest formuende i oljebyen Stavanger.

Femtegenerasjon

Halvor Øgreid overtok toppjobben i Øgreid-systemet etter sin far i fjor høst. Han er femtegenerasjon i familien som driver selskapet. Samtidig med generasjonsskiftet ble virksomheten omdefinert som et investeringsselskap.

Fremover vil satsingsområdene for Øgreid-familien være eiendom, offshoreservicerederiet Atlantic Offshore, investeringer i små og mellomstore selskaper og aksjeinvesteringer. I Stavanger sentrum arbeider blant annet selskapet med en utbygging til over 700 millioner kroner. I tillegg vil familien satse på en portefølje av børsnoterte aksjer og unoterte selskaper. Planen er at de to barna skal eie halvparten hver, men bare Halvor Øgreid vil jobbe i familieselskapene.

Dyrt å kjøpe

Foreløpig er det ikke store investeringer Øgreid-familien har foretatt etter fjorårets tre store salg.

– Vi har kjøpt en bakerikjede i Stavanger, sier Øgreid.

Årsaken til at det ikke er brukt mer er enkel.

– Jeg synes det er dyrt. Vi er interesserte i kvalitets små og mellomstore bedrifter og eiendom. Jeg synes eiendom er veldig dyrt for tiden, sier Øgreid.

Konkurs og søksmål

Det meste har gått på skinner for Øgreid-familien de siste årene. Unntaket er offshoreservicerederiet Atlantic Offshore som gikk konkurs i 2016. Forut for konkursen kjøpte Øgreid-familien gjennom selskapet Aegopodium til sammen 12 skip. Nå mener Atlantic-bostyret at Øgreid-familien gjennom Aegopodium betalte for lite for syv av skipene. Derfor har bostyret varslet et erstatningssøksmål på opp mot 200 millioner kroner. Det er eierne av selskapets halv milliard kroner store obligasjonslån som er de store taperne ved konkursen i Atlantic Offshore.

– Etter å ha innhentet verdivurdering og gjort våre egne vurderinger, mener bostyret at salget ble gjort til en altfor lav pris, uttalte bostyrer Stine D. Snertingdalen til nettstedet Sysla mandag denne uken. Nettstedet Sysla var først med å omtale søksmålet.

– Dette vil jeg ikke kommentere, sier Halvor Øgreid og viser til Roy Wareberg som nå driver virksomheten videre i det nye Atlantic Offshore.

– Vi er trygge på at det ikke ble gjort noe galt i forbindelse med restruktureringen, sier Wareberg i en pressemelding denne uken.

Han viser blant annet til at de omdiskuterte transaksjonene ble gjort med utgangspunkt i meglervurderinger. Erstatningssaken skal føres for Bergen tingrett.(Vilkår)

– Nå pågår det en teknologisk revolusjon i verden
Leder i Sosialistisk Ungdom, Andreas Sjalg Unneland, med oppfordringer til Audun Lysbakken.
00:50
Publisert: