Etter en omfattende gjennomgåelse av lakseselskapene på Oslo Børs, konkluderer Nordea Markets med at sektoren er for høyt priset. Det opplyser meglerhuset tirsdag i et kundenotat. En lang periode med negativ global kapasitetsvekst vil nå blir snudd, venter Nordea. Det kan sende prisen på laks ned.

Kapasitetsveksten har allerede redusert lakseprisen med 30 prosent fra toppnivået i andrekvartal.

– Den høye prisen som har vært er en følge av to ting: En unormal tilbudssituasjon med negativ tilbudsvekst i fire til fem kvartal på rad globalt, og samtidig har det vært en historisk svak krone. Begge deler er sterke bidragsytere til at vi har fått en høy laksepris, mens mer normaliserte volum gir normaliserte priser, sier analytiker Kolbjørn Giskeødegård til DN.

Nordea venter at spotprisen på laks vil ligge på 52 kroner per kilo i 2018. Det er åtte kroner lavere enn 2017-nivået, noe som primært skyldes kapasitetsveksten. I historisk sammenheng er det fortsatt høyt, påpeker Giskeødegård.

– Så det blir litt mindre fantastisk, men fortsatt veldig god inntjening. Det ligger for høye forventninger der, sier han.

Ser fortsatt bra ut

– Nordea mener fortsatt at dette ser bra ut langsiktig. Laksesektoren er i en fantastisk posisjon, men samtidig ser vi på børsen at man har strukket strikken litt vel langt. Derfor opprettholdes en generell salgsanbefaling på lakseselskaper. Inntjeningen vil fortsatt være god, men aksjemessig er det priset inn for høye forventninger i forhold til realiteten, sier Giskeødegård.

Austevoll Seafood er Nordea-analytikernes toppvalg i sektoren, og er med en holdanbefaling det eneste selskapet som meglerhuset ikke har salgsanbefaling på.

Nordea oppjusterer imidlertid kursmålet på samtlige av lakseselskapene, blant annet på grunn av høyere estimerte laksepriser enn tidligere, men understreker at det er betydelig nedside i forhold til markedsprisen på selskapene.(Vilkår)

Bitcoins forklart på to minutter
DNs journalist forklarer hva bitcoins er.
02:14
Publisert: