Forbrukslånbanken Komplett Bank øker sin høyestelånerente fra 19,9 prosent nominelt til 24,9 prosent nominelt, en økning på over 25 prosent.
Det er også den høyeste nominelle maksimalrenten blant forbrukslånsbankene i det norske markedet.
«Kredittkortlignende»
Komplett Bank-sjef Raimond Pettersen (49) påpeker at pristabellen er blitt oppjustert for å reflektere låntagere som har mest kredittkortlignende bruk. Disse utgjør imidlertid en svært lav andel, og gjelder kun kortsiktige kreditter, ifølge ham.
– Vi har en risikobasert prismodell, der de kundene som har høyest risiko vil være de som får tilbud om høyest rente. Dette gir oss større fleksibilitet med den type kreditter, sier Pettersen.
Banken har allerede en kredittkortrente for alle låntagere på 24,9 prosent nominelt.
Benyttes kortet til varehandel har man rentefri kreditt til den 20. påfølgende måned, maksimalt 51 dager. Bruker man kredittkortet til kontantuttak løper renten fra første dag, forklarer banktoppen.
«Risiko og konkurranse»
Komplett Bank tilbyr forbrukslån på inntil 500.000 kroner nå fra 7,9 prosent nominelt og inntil 24,9 prosent.
Snittrenten ligger på rundt 15 prosent, der den typiske låntager er mann, nærmere 50 år, med en alminnelig inntekt over snittet og som eier egen bolig, ifølge Komplett Bank-sjefen
Han påpeker at renteøkningen på 25 prosent på de dyreste lånene gjelder kun på nye lån.
– Vi vet ikke om dette blir en aktiv rente heller, må forholde oss både til risiko og konkurranse, sier Pettersen.
Prisøkningen ble først omtalt av Testerne.no.
Selger mislighold
Forbrukslånsmarkedet har vokst betydelig i Norge de senere årene, der en rekke nyetableringer har gått de tradisjonelle bankene i næringen gjennom ny teknologi, forenklet søknadsprosess og raske beslutninger.
Lånene, som primært strekker seg fra 10.000 kroner til 500.000 kroner, er uten sikkerhet og renten tilpasset den individuelle låntager basert på interne risikomodeller.
Nylig varslet Bank Norwegian, en av de første og største forbrukslånsaktørene, salg av en portefølje med misligholdte lån på 160 millioner euro i Finland til inkassoselskapet Axactor.
Kombinert med en tilsvarende transaksjon i 2017, der banken solgte misligholdt gjeld i Sverige for rundt en halv milliard kroner, har banken kvittet seg med dårlige betalere med over to milliarder kroner i lån på ett år.
KomplettBank har gjort samme øvelse én gang, i 2017. Ifølge Pettersen har banken avtaler fremover om at det som går til inkasso vil bli solgt.
– Det er forhold som vi vurderer løpende, sier banksjefen.
Økt konkurranse
Selv om de tradisjonelle bankene ynder å fortelle at forbrukslån er noe de holder seg unna, har de samme bankene i en årrekke tilbudt usikret kreditt gjennom sine kredittkort.
Det er også tegn til at de etablerte nå skjerper sin innsats mot et utlånsvirksomhet som er i sterk vekst.
Går man inn på finansportalen.no, en tjeneste i regi av Forbrukerrådet for å sammenligne blant annet forbrukslånetilbyderne, ser man i dag kjente navn som både Eika, Gjensidige, Sbanken (tidligere Skandiabanken) og flere sparebanker.
Administrerende direktør Bent Gjendem i Monobank registrerer at flere av de tradisjonelle bankene har kommet på banen det siste halvannet året.
Foreløpig har han imidlertid ikke merket noe på rentemarginen.
– Vi ser at det flere aktører, sier Gjendem.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.