Forbruksbanken Komplett Bank har mottatt en ordre fra Finanstilsynet, som i praksis gir banken forbud mot å betale utbytte.

Det kommer frem i en børsmelding tirsdag kveld.

«Finanstilsynet har gjort en vurdering, basert på bankens gjennomgang av låneboken, salget av misligholdte lån og deretter ventet underskudd i 2021, slik banken la frem 20. oktober, at banken ikke skal betale ekstraordinært utbytte basert på 2020-resultatet, men holde tilbake pengene som tilbeholdt overskudd,» står det i meldingen.

«Banken har tidligere gjort en annen vurdering, og kalkulert at kapitalnivået vil være godt innenfor kravet. Likevel har styret i Komplett Bank tatt tilsynets vurdering til etterretning og besluttet å ikke dele ut ytterligere utbytte basert på 2020-resultatet», skriver de videre.

Nedslående resultatvarsel

20. oktober meldte Komplett Bank gjennom et resultatvarsel at banken tar ekstraordinære tap knyttet til utlån og at det vil føre til underskudd i år.

Dette skuffet bankens fjerde største aksjonær, forvalter Jan Petter Sissener.

– Det er overraskende at de melder om disse tapene som ikke har vært der tidligere. Det virker som om de ikke har hatt kontroll, sa han til DN i oktober.

Kraftig kursfall

Resultatvarselet kom en torsdag kveld, og aksjekursen raste dagen etter. Senere har kursen hentet seg noe inn, men er fortsatt ned mer enn ti prosent fra nivået før meldingen ble kjent. Tirsdag ettermiddag var kursen på 7,93 kroner. Det er ned 25 prosent sammenlignet med toppnivået i april, da banken sist betalte et utbytte.

Milliardær Christen Sveaas er største eier i Komplett Bank.
Milliardær Christen Sveaas er største eier i Komplett Bank. (Foto: Fredrik Solstad)

Da Komplett Bank la frem resultater for tredje kvartal i slutten av oktober, ble det besluttet å ikke betale utbytte for regnskapsåret 2021. Samtidig gjentok banken planen om å betale det gjenstående utbytte på 0,28 kroner per aksje basert på resultatene for 2019 og 2020 i desember 2021.

Banken gikk med en halv milliard i minus i tredje kvartal.

Christen Sveaas er største eier i Komplett Bank gjennom sitt Kistefos, etter at han kjøpte alle aksjene til Stein Erik Hagen for ett år siden. Det tilsvarte en transaksjon verdt 313 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.