Kvartal for kvartal og år for år har norske forbrukslånsbanker økt sine utlån til forbrukere som er villig til å betale høye renter for kjappe lån. Den kraftige gjeldsveksten blant norske husholdninger har fått politikerne til respondere med både strengere reguleringer og et nytt gjeldsregister i håp om å moderere norsk forbruksgjeld.

Nå har de nye reglene fått effekt.

Komplett Bank, forbrukslånsbanken kontrollert av milliardær Stein Erik Hagen, rapporterer onsdag et fall i både netto utlån og renteinntekter i Norge.

– Forbrukslånsveksten i Norge holdt seg på et lavt nivå, påvirket av reguleringer og mangel på et refinansieringsprodukt, sier Jan Haglund, administrerende direktør i Komplett Bank, i en melding.

Kraftig økte utlånstap

Netto utlån falt ifølge banken med 174 millioner kroner i Norge.

Det er tredje kvartalet på rad at netto utlån faller her til lands.

Nedgangen i andre kvartal gjør samtidig at renteinntektene falt fra 166 millioner kroner i andre kvartal i fjor til 159 millioner kroner nå.

På kvartalspresentasjonen sier Komplett Bank-sjef Haglund at han venter at virksomheten i Norge vil levere vekst fremover.

Det nye gjeldsregisteret gjør at alle banker kan og må sjekke hvor mye gjeld kunden har. Sammen med nye reguleringer bidrar til at en del kunder som tidligere kanskje fikk refinansiere forbrukslån, ikke har mulighet til dette lenger. Det kan føre til mislighold av lånene og høyere utlånstap for bankene.

– Vi støtter gjeldsregisteret helt og holdent. Jeg tror det vil være positivt over tid, sier Jan Haglund.

Han forklarer at gjeldsregisteret per i dag ikke inkluderer slikt som billån, båtlån og studielån, og at banken derfor manuelt må hente inn den type gjeldsopplysninger fra kundene.

– Det gjør salgsprosessen tregere, og det er en negativ faktor, sier han.

I andre kvartal tok Komplett Bank tap på utlån på 79 millioner kroner, opp fra 46 millioner kroner i samme periode året før.

I kvartalsrapporten skriver banken at den kommer til å lansere et nytt forbrukslånsprodukt som er skreddersydd for refinansiering i løpet av andre halvår.

Klinker til i Finland og Sverige

I Sverige og Finland går det imidlertid så det suser for Komplett Bank.

  • Banken startet opp i Finland i første kvartal 2017. I andre kvartal 2019 økte netto utlån i Finland med 260 millioner kroner fra samme periode året før.
  • Driften i Sverige ble startet opp så sent som første kvartal i fjor. I andre kvartal 2019 økte netto utlån med 113 millioner kroner.

Totalt for hele virksomheten hadde Komplett Bank åtte milliarder kroner i utlån til kunder.

Hvitvaskingsgebyr

Resultat før skatt endte på 89 millioner kroner i andre kvartal, ned fra 116 millioner kroner i samme periode året før.

Resultatnedgangen er i stor grad påvirket av et gebyr på 18 millioner kroner som Komplett Bank fikk av Finanstilsynet i sommer for mangel på etterlevelse av hvitvaskingslover.

– Arbeid med å sikre etterlevelse av relevante lover og reguleringer er topprioritet hos Komplett Bank, og vi har utviklet nye forbrukslånsprodukter for å styrke vår konkurransekraft i det norske markedet, sier administrerende direktør Jan Haglund.

Justert for gebyret fra Finanstilsynet hadde Komplett Bank en avkastning på egenkapitalen på 18,6 prosent, som er å anse som godt.

Til sammenligning har DNB som mål å ha en avkastning på egenkapitalen på over 12 prosent mot slutten av året, mens Bank Norwegian i andre kvartal hadde en avkastning på egenkapitalen på 24,9 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.