Børsnoterte Komplett melder onsdag morgen at det har kommet til enighet med det svenske e-handelsselskapet NetOnNet om en fusjon av selskapene.

Transaksjonen foregår slik at Komplett kjøper aksjene fra Siba Invest, som eier NetOnNet. Siba Invest mottar et oppgjør på 35 millioner aksjer i Komplett og 1,5 milliarder i kontanter.

I forbindelse med transaksjonen verdsettes NetOnNet til 3,8 milliarder kroner.

Canica Invest, Stein Erik Hagens investeringsselskap, vil fortsette å være største eier i Komplett etter fusjonen, og vil ha om lag 40 prosent av aksjene.

De to selskapene hadde samlede inntekter på 18,5 milliarder kroner i 2021.

– Vi ser på dette som en sammenslåing av to likeverdige parter. NetOnNet er et selskap vi har fulgt lenge, de har en sterk merkevare i Sverige og er ledende på kundetilfredshet. Vi mener sammenslåingen har et stort potensial, sier Komplett-sjef Lars Olav Olaussen til DN.

På Oslo Børs var Komplett-aksjen opp nesten ni prosent fra start.

«Knallgod match»

Stein Erik Hagen, som altså blir største eier i «nye» Komplett, skriver i en SMS til DN at han ser på sammenslåingen som en «knallgod match».

– NetOnNet er gode på det Komplett ikke er gode på og omvendt. Størrelse gir også styrke på mange viktige områder.

Hagen forteller at han reagerte positivt da selskapet kom til Canica med ideen om å sluke NetOnNet.

– Vi kan få en posisjon i Nordens største marked, Sverige, og det er i tillegg mye synergier på både innkjøp, logistikk og salg.

Han deltok selv ikke i forhandlingene og kjente ikke Bengtsson-familien fra før, men sier at han gleder seg til å arbeide med dem i årene fremover.

– Jeg beundrer familien og hva de har bygget opp med godt kjøpmannskap. Jeg tok kjøreturen ned til Gøteborg og besøkte Bengtsson-brødrene for et par uker siden, skriver han i en SMS.

Lån og emisjon

NetOnNets hovedaksjonær, Siba Invest, er eid av den svenske Bengtsson-familien som holder til i Göteborg. I tillegg til e-handelsbutikken driver Siba også bank- og forsikringsvirksomhet gjennom det børsnoterte selskapet Resurs Holding.

Når NetOnNet nå slukes av Komplett får Siba Invest et vederlag på 35,2 millioner nye aksjer i Komplett, samt 1,5 milliarder kroner i kontanter. Det blir ikke oppgitt til hvilken kurs de nye aksjene skal utstedes til, men legger man til grunn tirsdagens sluttkurs på 62,6 kroner for Komplett-aksjen vil de nye aksjene ha en verdi på om lag 2,2 milliarder kroner.

Lars Olav Olaussen blir toppsjef i det sammenslåtte selskapet.
Lars Olav Olaussen blir toppsjef i det sammenslåtte selskapet. (Foto: Gunnar Lier)

For å finansiere kontantvederlaget har Komplett sikret et brolån på 1,5 milliarder kroner med en løpetid på 15 måneder. Denne lånefasiliteten vil bli erstattet med det selskapet får igjen fra en kommende emisjon, der Stein Erik Hagens Canica allerede har forpliktet seg til å tegne nye aksjer for minst en halv milliard kroner.

– Jeg tror vi begge var klare for dette. Det er gode eiere i begge selskaper, og da er det mulig å få gjort dette unna på relativt kort tid. Vi så tidlig at dette var en veldig fin mulighet, sier NetOnNet-sjef Susanne Holmström.

Hun og Olaussen forteller til DN at de første reelle samtalene begynte på senhøsten i fjor.

– Dette er naturlig nok et eierspørsmål, så de har vært tett involvert. For Komplett ga dette god mening, sier Olaussen.

Olaussen blir toppsjef

Det blir Olaussen som skal være sjef for det sammenslåtte selskapet, mens Holmström skal fungere som vise-toppsjef og «managing director» for NetOnNet.

Fabian Bengtsson blir videre foreslått som nytt styremedlem, mens Martin Bengtsson blir foreslått til valgkomiteen.

Ifølge Holmström skjønte de tidlig i NetOnNet at dette var noe de ville se nærmere på.

– Det er to selskaper som komplementerer hverandre, og vi var av samme oppfatning fra NetOnNets side. Hun forteller at samtalene har foregått både over Teams, men også fysisk.

– Det har vært noen intensive måneder, så vi skal ta oss tid til å feire mer etter hvert, sier Holmström.

På spørsmål om hva sammenslåingen vil bety for kundene er Olaussen klar.

– Vi har tre sterke merkevarer som vi skal videreføre. For oss er det viktig å skape en gruppe der varemerkene får stå for seg selv. Vi skal fortsette å være gode der, men også vokse og bli en bedre partner for forhandlerne våre. NetOnNet har fine styrker i måten de bygger content, og hvordan de bruker sine egne merker, sier Olaussen.

Transaksjonen er ventet å bli ferdigstilt i løpet av andre kvartal, betinget av godkjennelse fra Kompletts generalforsamling og avklaring fra norske og svenske konkurransemyndigheter. Komplett varslet rett før offentliggjøringen av fusjonen et utbytte for 2021 på 2,9 kroner per aksje, og skriver at det skal fortsette med samme utbyttepolicy fremover.

Siba Invests nye Komplett-aksjer vil også være utbyttepliktige, opplyses det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.