Konkurransetilsynet har gjort en ny og grundig vurdering av DNBs bud på aksjene i Sbanken – et bud som ble kjent for offentligheten i april i år.

Nå er en ny konklusjon klar. Konkurransetilsynet sier det fortsatt er aktuelt å stanse kjøpet, og vurderer å gripe inn mot DNBs oppkjøp av Sbanken. Tilsynet mener oppkjøpet vil kunne svekke konkurransen i markedet for sparing i fond:

– Konkurransetilsynet har arbeidet intensivt med saken gjennom sommeren og er fremdeles bekymret for at DNBs kjøp av Sbanken vil kunne føre til svekket konkurranse og dårligere betingelser for bankkunder som ønsker å spare i fond. Dette er bakgrunnen for at tilsynet fremdeles vurderer å stanse hele oppkjøpet, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet.

Fra DNB uttaler infosjef Vibeke Hansen:

– Markedet for fondsdistribusjon er komplekst, og vi har hele tiden forholdt oss til at en avklaring vil komme i løpet av høsten.

Hansen legger til at DNB mener Konkurransetilsynet understreker at dagens varsel er en «foreløpig vurdering og ikke endelige vedtak».

– Nå vil vi bruke tid på å sette oss inn og svare på varslet og Konkurransetilsynets foreløpige vurderinger, sier Hansen.

Fondsmarkedet viktigst

Da budet fra Norges største bank, DNB, ble kjent i april i år, var det med forbehold om godkjennelse fra flere myndigheter. Konkurransetilsynet meldte i et foreløpig vedtak i slutten av juni at oppkjøpet kunne bli stanset for å sikre konkurransen innen sparing i fond.

Den gang var frykten hos tilsynet særlig høyere priser, og at det kan være til skade for norske forbrukere som etterspør fondssparing.

Den gang sa DNBs kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide:

– Dette var helt som ventet, altså at tilsynet trenger å bruke mer tid på saken. Det som er positivt for oss er at de har lagt bort alle temaer bortsett fra salg av fond.

Tilsynet varslet den gang en ny frist til 26. august med å enten tillate oppkjøpet, eller sende et nytt varsel til DNB og Sbanken om at det er aktuelt å stanse oppkjøpet. Ved en ny utsettelse har partene frist på 15 dager til å svare. Endelig frist i saken er 7. oktober 2021.

Hansen i DNB konstaterer at fristene nå kommer kjapt:

– Vi har frist til 16. september til å komme med vårt svar på varslet. Vi har hele tiden forholdt oss til at en avklaring vil komme i løpet av høsten.

I flere runder har Sbanken-kunder protestert mot et salg til DNB, og en aksjonsgruppe frykter et dårligere tilbud både på bank- og fondsprodukter. Senest i midten av juni sa aksjonsgruppen «Redd Sbanken – Nei til DNB» på Facebook at de er imot DNB-budet.

– Jeg kan ikke snakke for alle, men stemningen er fortsatt at mange er misfornøyd med at DNB skal overta. De er redde for at banken de kjenner i dag, vil forsvinne, sa Christian Jahr, initiativtager i gruppen.

Byr nesten 12 milliarder

Finanstilsynet og Finansdepartementet ga en godkjennelse til oppkjøpet allerede tidlig i juli.

I første omgang i april var DNBs bud på 103,85 kroner per aksje, og det priset hele Sbanken til 11,1 milliarder kroner. Tidlig i juni ble budet økt til 108,85 kroner per aksje, og det priset banken til 11,6 milliarder kroner.

Etter børsslutt onsdag var Sbanken verdsatt til 11,5 milliarder kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.