Konkurransetilsynet gir 545 millioner kroner i bøter til Norges fire største forlag og Bokbasen for brudd på konkurranseloven. Forlagene det gjelder er Aschehoug, Cappelen Damm, Gyldendal og Vigmostad og Bjørke.

Det fremgår av en pressemelding fra tilsynet tirsdag morgen.

«Aktørene har ulovlig utvekslet fremtidige bokpriser og annen konkurransesensitiv informasjon gjennom et abonnement i Bokbasen», heter det i meldingen.

– Konkurransetilsynet har gjennom etterforskningen funnet mange bevis på at forlagene har delt konkurransesensitiv informasjon i en database de alle hadde tilgang til. Dette har gitt aktørene fullstendig oversikt over hverandres opptreden i markedet, og kan ha ført til at vi forbrukere har måttet betale høyere priser på bøker, sier konkurransedirektør Tina Søreide.

Bokbasen selger flere typer abonnementer og det er altså abonnementet Mentor Forlag denne saken gjelder. Tilsynet mener Bokbasen har lagt til rette for utveksling av konkurransesensitiv informasjon gjennom dette abonnementet.

«Et sirkus»

Forlegger Arno Vigmostad i Vigmostad & Bjørke kaller det «dagens sjokkmelding i bokbransjen».

– Vi stiller oss uforstående både til konklusjonen, begrunnelsen og gebyret fra Konkurransetilsynet, sier han.

– Hvorfor?

– For det første er det hva de sauser sammen. Vi har brukt to år på å gi tilsynet svar på det de lurer på. Det som kommer fra dem nå, er nærmest ordrett det samme vedtaket som de ga i 2020.

– Hva gjør dere videre?

– Dette blir påklaget. Dette blir nok et sirkus fremover, sier Vigmostad.

Cappelen Damm får en bot på 131,4 millioner kroner, mens Vigmostad og Bjørkes bot er på 92,6 millioner kroner. Gyldendal og Aschehoug får bøter på henholdsvis 252,1 og 64,6 millioner kroner.

Rystet

Aschehoug også klare på at det vil påklage vedtaket.

– Vi er rystet over kvaliteten på Konkurransetilsynets arbeid og ser frem til å få vedtaket behandlet i Konkurranseklagenemnda, sier Aschehoug-konsernsjef og forlegger Mads Nygaard i en pressemelding.

Konserndirektør i Aschehoug Mads Nygaard.
Konserndirektør i Aschehoug Mads Nygaard. (Foto: Beate Oma Dahle/NTB)

Gyldendal skriver på sin side i en børsmelding at de er «fundamentalt uenige i tilsynets vurdering» og at de skal følge saken videre. DN har vært i kontakt med pressesjef Steffen Aagedal i Gyldendal. På spørsmål om forlaget har planer om å klage inn vedtaket, sier han at de ikke har noe mer å legge til utover børsmeldingen.

– Den er ikke innrettet for å utveksle konkurransesensitiv informasjon, har ikke egnet seg til dette og har ikke vært brukt til dette. Det foreligger heller ikke noe som viser en slik adferd fra de involverte partene», sier Tørres Thuv, konsernsjef i Gyldendal i en melding.

Bokbasen er ilagt en mindre bot på 4,1 millioner kroner, og administrerende direktør Tone Løyland sier de stiller seg uforstående til vedtaket.

Hun mener abonnementstjenesten deres – der Konkurransetilsynet mener den ulovlige prisdelingen har foregått – har lagt til rette for «økt konkurranse og et større mangfold» i bokmarkedet.

– Vår virksomhet er også i tråd med praksisen som følges i flere andre land, fremholder Løyland.

Siden 2009

Tilsynet mot aktørene i bokbransjen strekker seg tilbake til 2018, da Konkurransetilsynet i januar det året gjennomførte bevissikring hos de fem aktørene.

I etterkant av bevissikringen ble det gjennomført en rekke forklaringsopptak og det Konkurransetilsynet beskriver som en omfattende gjennomgang av papir- og datamateriale. Aktørene fikk så varsel om overtredelsesgebyr for ulovlig samarbeid høsten 2020.

De fem aktørene kom med tilsvar januar det påfølgende året. Bøtene har senere blitt justert for å reflektere siste års omsetningstall for de ulike aktørene.

Tilsynet mener informasjonsutvekslingen har pågått helt siden 2009, og avdelingsdirektør Gjermund Nese sier til DN at den grundige etterforskningen har ført til at tilsynet har kommet frem til at forlagene samarbeidet ulovlig.

Han er ikke med på at tilsynet har gjort slett arbeid.

– Vi har gjort en grundig vurdering av denne saken, og så har forlagene selvsagt anledning til å klage på den vurderingen hvis de ønsker det, svarer avdelingsdirektøren på kritikken fra Aschehoug-sjefen.

Eierne Arnstein Bjørke og Arno Vigmostad.
Eierne Arnstein Bjørke og Arno Vigmostad. (Foto: Foto: Eigil Korsager / Vigmostad & Bjørke.)

«Blir nok et sirkus»

For Vigmostad & Bjørke utgjør gebyret på 92,6 millioner kroner rundt hele årsresultatet før skatt de siste to årene.

– Hvilke konsekvenser får dette for dere hvis gebyret blir stående?

– Jeg og Arnstein er de eneste i denne bransjen som eier arbeidsplassen vi jobber. Det er vår personlige lommebok det går utover, og det er ikke noe problem. Vi mener vi ikke har gjort noe galt, men hvis vedtaket blir stående gjør vi opp for oss og går videre, sier Arno Vigmostad med henvisning til sin kompanjong Arnstein Bjørke.

– Ofrene i denne saken er forbrukeren, ifølge Konkurransetilsynet. Hva vil du si til landets boklesere?

– Dette går på anklager om samarbeid om prising. Det er ingen som ønsker høyere priser for konsumenter. Når bøker skal gis ut må det være priser på dem for at bokhandlere skal kunne ta dem inn. Vi har gitt ut informasjon som er nødvendig.

– Konkurransetilsynet kaller det koordinering av priser. Har dere koordinert prisene?

– Det blir vanskelig for meg å svare på. Dette ligger i Bokbasen Mentor, et system vi ikke var med å utvikle. I min verden handler dette om informasjon som er nødvendig for bokhandlere, men dette er kjernen i striden. Jeg er ikke svekket i min tro om at vi ikke har gjort noe galt.

– Vil dere ta saken til retten, hvis vedtaket blir stående?

– Beløpet er så stort at svaret gir seg selv, sier Vigmostad.

Administrerende direktør Tom Harald Jenssen i Cappelen Damm.
Administrerende direktør Tom Harald Jenssen i Cappelen Damm. (Foto: Mikaela Berg)

«Grunnløst angrep»

Også Cappelen Damm varsler at de vil klage på vedtaket.

– Konkurransetilsynet gjør i vedtaket gjeldende at Cappelen Damm sammen med andre forlag har brukt Bokdatabasen AS som et verktøy for markedsovervåking av priser og utgivelser. For Cappelen Damm framstår en slik virkelighetsbeskrivelse som fullstendig absurd, sier Tom Harald Jenssen, adm. direktør i Cappelen Damm.

I pressemeldingen skriver forlaget at Bokbasen «skaper infrastruktur for nye digitale løsninger i forlag, bokhandel, bibliotek og skole.»

– Konkurransetilsynets vedtak innebærer et grunnløst angrep på norsk bokbransje, sier Jenssen i meldingen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.