Utestedet Champagneria, som ligger på Frogner på Oslo vest, har meldt oppbud, fremgår det av en konkursåpning til Brønnøysundregistret fredag formiddag.

På sine egne hjemmesider informeres det også om slutten:

«Etter over 17 år på Solli Plass er det slutt den 20.10.2022. Vi har stått i stormen, vi har blitt saksøkt av Frankrike- og vunnet, vi har vokst, vi har krympet og hele veien har vi også hatt det moro, servert nydelig mat og drikke, og hatt mange fantastiske opplevelser sammen, men nå er det kroken på døra», heter det.

Videre vises det til at to pandemipregede år, i tillegg til høye strømpriser, økte renter, gjeld og elendighet «til slutt ble for mye».

– Det har ligget i kortene en stund. Det har vært mye oppoverbakke de siste årene som alle vet, sier gründer og medeier Geir Hagbarth Andresen til DN.

Sammen med Tor Eirik Ellingsen eier han bortimot alle aksjene i selskapet.

Tar man en nærmere titt på utestedets finanser blir det klart at de siste par årene har vært tøffe.

Champagneria-gründer og medeier Geir Hagbarth Andresen i Champagneria. Bildet er tatt i 2007.
Champagneria-gründer og medeier Geir Hagbarth Andresen i Champagneria. Bildet er tatt i 2007. (Foto: Mikaela Berg)

Fallende inntekter

Siden 2017 har nemlig inntektene falt stødig år for år, og endte i fjor på rundt 6,5 millioner kroner. Til sammenligning omsatte utestedet for nesten 19 millioner i 2017.

Samtidig har også lønnsomheten forsvunnet.

Det siste overskuddet kom i 2018, da selskapet gikk 206.000 kroner i pluss. Siden den gang er det samlede underskuddet på om lag 4,4 millioner kroner.

Egenkapitalen ble på sin side tapt i 2019, og i 2021 var egenkapitalen ved utgangen av året på minus 3,1 millioner kroner.

Fjoråret ble også avsluttet med kortsiktig gjeld på 5,1 millioner kroner.

– Under pandemien holdt vi stengt i til sammen ni og en halv måned, og det er klart at når vi allerede var litt bakpå med tanke på gjeld, så ble det ikke noe bedre etter korona.

Andresen forteller at de i forkant av oppbudet hadde forsøkt å lande nye investorer.

– Vi kom frem til en avtale med By Oslo, som ville vært bra for de ansatte og bra for stedet. Dessverre strandet avtalen da de nye eierne ikke kom til enighet med gårdeier.

– Interessen handlet nok vel så mye om konseptet og merkevaren som selve lokalet, legger han til.

– Hva skjer videre for deres del?

– Det er ikke lagt noen offisielle planer ennå. Nå blir det en jul uten å tenke omsetning, sier Andresen.

Bostyrer Ellen Ulriksen i advokatfirmaet Haavind sier til DN at hun jobber med å få oversikt over boet.

– Nå skal vi finne ut hva som foreligger av aktiva og verdier for å se om disse kan realiseres på en måte som kan sikre videre drift i en eller annen form. Men vi vet ikke om det er mulig ennå.

Hun opplyser videre at styret i oppbudsbegjæringen har oppgitt en gjeld på cirka 5,8 millioner kroner. Det er heller ikke klart hvor mange kreditorer det er snakk om ennå, sier advokaten.

Saksøkt av franske vinbønder

Utestedet på Frogner har vært et yndet sted for blant annet vestkledde vestkantfolk gjennom en årrekke, og etter 17 år er det altså nå slutt.

Det har imidlertid ikke vært mangel på «moro».

I 2007 ble utestedet saksøkt av de franske champagneprodusentenes interesseorganisasjon, Comité Interprofessionel du Vin de Champagne (CIVC). En av årsakene til de franske vindyrkernes boblende irritasjon var at Champagneria hadde serverert kundene den spanske musserende vinen cava.

De krevde et omgående navnebytte.

Saken ble meldt inn til Patentstyret, før den gikk videre til Oslo tingrett, der Champagneria fikk medhold. Champagneprodusentenes interesseorganisasjon tok saken så videre til lagmannsretten, som endte med å forkaste anken.

Champagneria fikk dermed beholde navnet sitt.

Dette står igjen som ett av de beste minnene Andresen har fra de siste 17 årene.

– Det var også en gang for en syv, åtte år siden da kronprinsen og Mette-Marit stod i kø utenfor stedet i tre kvarter, fordi de svenske ansatte som var på jobb da ikke visste hvem det var. Det endte med at noen av gjestene ryddet seg vekk fra et bord da de fikk øye på dem, sier han.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.