Selv om antallet konkurser i fjor var det høyeste siden 1993, og dermed også høyere enn i finanskriseåret 2009, mener senioranalytiker Tor-Erik Wold Ingebretsen i kreditthåndteringsselskapet Lindorff at det ikke er en urovekkende utvikling.

– Vi må se konkurstallene opp mot antall aksjeselskaper. Og faktum er at vi i dag har godt over 300.000 aktive aksjeselskaper i Norge. For ti år siden hadde vi 200.000. Det er helt naturlig at antall konkurser øker. Over tid ser vi at andelen som går konkurs har ligget påfallende stabilt de siste seks årene rundt 0,4 prosent i kvartalet, sier han.

«Helt normalt»

– Det betyr at konkursrisikoen – og dermed tapsrisikoen for kreditorene – isolert sett ikke har økt. Så det enkelte medier omtaler som konkursskred og konkurseksplosjon, er snarere helt normalt, mener Ingebretsen.

Han legger til at det er lite som tyder på at økningen i antall konkurser er tegn på en generell nedgang for norsk næringsliv.

– Makroutviklingen er positiv, rentenivået holder seg lavt til tross for en moderat økning, og tilgangen til kapital for nyere bedrifter viser ikke tegn til å svekkes betydelig, sier han.

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR Bank er enig.

– Det er åpenbart at vi må se på antallet selskaper og også terskelen for å etablere nye selskaper. Så må vi også se på bransjestruktur, der det eksempelvis innen detaljhandel er ganske lett å etablere seg, samtidig som det på grunn av økningen i netthandelen trolig er en høyere konkurssannsynlighet enn i andre bransjer, som gjør at konkursantallet blir blåst litt opp, sier han.

– Ja, Norge har rekord i antall konkurser. Men så har vi samtidig rekord i sysselsettingen. For makroøkonomien er jo det vesentlige at det skapes flere arbeidsplasser enn det går tapt, og det er det som skjer nå. Så da tenker jeg at det kanskje er helt greit at vi ser slike konkurstall, sier han.

Mørketall?

Tor Askild Aase Johannessen, professor ved NHH i Bergen, mener antall konkurser ville vært langt høyere om det ikke var fordi mange stenger ned butikken stille og rolig og dermed aldri havner i konkursregisteret.

NHH-professor Tor Askild Aase Johannessen mener konkurstallene ville vært langt høyere i Norge om det ikke var fordi det å gå konkurs er så belastende i Norge. – Du er liksom knekt som menneske med null restverdi, sier han.
NHH-professor Tor Askild Aase Johannessen mener konkurstallene ville vært langt høyere i Norge om det ikke var fordi det å gå konkurs er så belastende i Norge. – Du er liksom knekt som menneske med null restverdi, sier han. (Foto: Eivind Senneset)

– Det skyldes nok i all hovedsak nordmenns holdning til det å gå konkurs. Jeg pleier gjerne trekke frem bildet av den amerikanske moren som går med et lite barn langs veien og sier til barnet: Se på han der borte; han har gått konkurs. Det betyr at han har satset og lært masse. I Norge ville moren sagt; ikke se på han der borte. Han har gått konkurs. Her til lands er du liksom knekt som menneske med null restverdi om du går konkurs, mener Johannessen.

– Det handler om kultur og den ser ikke ut til å endre seg. Konkurs er noe flaut. I USA er det noe helt annet. Jeg har ansvar for en innovasjonsskole i samarbeid mellom NHH og universitetet Berkeley i California. Forskjellene er enorme. I USA sier man gjerne: nice try, try again! Mens det her i landet er goodbye.

Politiet ønsker kontakt med disse personene
Politiet offentliggjorde i dag to overvåkningsvideoer fra Futurum-bygget på Lørenskog, der ektemannen til den antatt kidnappete Anne-Elisabeth Hagen jobber.
00:49
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.