Konkursprosessen mot restene av Sam Bankman-Frieds (SBF) kryptoimperium FTX er i gang i Delawares konkursdomstol, og onsdag kveld har flere amerikanske aviser fått tilgang til et brev han har sendt til sine ansatte.
Der skriver han at hans «irrasjonelle avgjørelser kommer av dårlige omstendigheter, og at han frøs til av alt presset».
– I ettertid skulle jeg ønske at vi hadde gjort mange ting annerledes, heter det i det flere sider lange brevet.
Han peker blant annet på at han skulle vært «mer skeptisk til store belånte posisjoner og risikofaktorer».
– Jeg mistet oversikten over de viktigste tingene i oppstyret rundt selskapets vekst. Jeg bryr meg dypt om dere alle, og dere var familien min, og jeg beklager, skriver han i brevet.
Største konkursene i USAs historie
Nå har selskapet søkt om konkursbeskyttelse – en Chapter 11-prosess – og dommer John Dorsey står overfor en av de største konkursene i USAs historie.
Selv om Bankman-Fried tar på seg skylden for hendelsesforløpet, virker han fortsatt overbevist om at han var nær ved å redde kryptoimperiet i tolvte time.
– Vi kunne sannsynligvis ha skaffet betydelig finansiering. Rundt åtte minutter etter at jeg signerte Chapter 11-dokumentene var det interesse fra potensielle investorer gode for flere milliarder dollar, heter det videre i brevet.
Bankman-Fried legger til at han tror han kunne ha returnert store verdier til kundene og reddet selskapet med de midlene og interessen som var rundt selskapet.
Bankman-Frieds krise oppsto da detaljer om posisjonene til kryptohedgefondet Alameda Research, også eid av Bankman-Fried, ble lekket. Disse besto i stor grad av den lite likvide FTT-«mynten», som er FTX-børsens egen kryptomynt.
Selv om Alameda Research angivelig skulle være uavhengig av FTX, har det vist seg at hedgefondets eiendeler i stor grad besto av denne mynten – samt andre lite likvide, «SBF»-tilknyttede kryptoprosjekter.
Brevet gir den mest detaljerte forklaringen til nå av gründeren for hvordan FTX kollapset, fra et av de mest kjente navnene innen krypto til konkurs på mindre enn to uker.
Selskapet hadde i januar en markedsverdi på 320 milliarder kroner. Nå er det høyst usikkert hvor mye som er igjen. Mer enn én million kreditorer aner ikke hva de får igjen av verdiene sine.
De 50 største kreditorene forblir hemmelige
Tirsdag kveld kom selskapets advokat James Bromley med oppsiktsvekkende påstander. Ifølge advokaten er «betydelige mengder» av FTXs verdier borte og kan ha blitt stjålet, skriver Wall Street Journal.
I innledningsfasen har et sentralt spørsmål i retten vært om navnene på kreditorene skal offentliggjøres eller ikke. Financial Times skrev søndag at FTX har levert en liste over de 50 største kreditorene til konkursdomstolen. Alle er kunder av selskapet, og ifølge avisen skylder kryptobørsen dem mer enn tre milliarder dollar, tilsvarende 30 milliarder kroner.
Ifølge de amerikanske mediene tillot dommeren tirsdag at navnene på de 50 største kreditorene inntil videre forblir hemmelige.
Restene etter det fallerte kryptoimperiet er svært uoversiktlige og ingen vet nøyaktig hvor mange kreditorer eller hvor stor gjelden er.
– Aldri i min karriere har jeg sett slik en komplett svikt i styringen av et selskap, og en så total mangel på pålitelig finansiell informasjon som her, sa advokaten John J. Ray III etter å overtatt kontrollen i selskapet.
Bostyreren, som blant annet ryddet opp etter konkursen i energiselskapet Enron, uttalte «en veldig liten gruppe med uerfarne, usofistikerte og potensielt kompromitterte individer» styrte selskapet på en måte som er i strid med alminnelig og god forretningsskikk.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.