Konsulentselskapet Qvartz vokste på kort tid enormt i det norske markedet. I 2016, som er selskapets beste år til nå, dro det inn 127,7 millioner kroner på konsulenttjenester, tilsvarende en vekst på 43 prosent fra året før.

I fjor stoppet derimot veksten opp og inntektene gikk ned 21 prosent til 100,6 millioner kroner, viser det nylig avlagte årsregnskapet.

«Forventet»

– Vi er veldig fornøyd, selv om det selvfølgelig ikke er like godt som 2016, som var et eksepsjonelt år, sier Qvartz' norgessjef, danske Tune Marschall.

Han forteller at det var ventet at veksten skulle snu i fjor.

– I 2016 hentet vi inn mange konsulenter fra Sverige og Danmark til Norge. I fjor ble derimot en stor del av konsulentene som ble ansatt i Norge sendt til blant annet USA og Tyskland for å jobbe, sier Marschall.

«Partnernes ønske»

Qvartz er et partnereid konsern som har kontorer i Oslo, Stockholm, København, Hamburg, New York, Amsterdam og Singapore.

– Det er partnerskapets ønske, og det viktigste er å maksimere inntjeningen på konsernet som helhet, forklarer Marschall.

Han forteller at konsernet som helhet har mer arbeid enn de har konsulenter til, og derfor flyttes ressurser til land der det går bra. Han påpeker at de i Norge ikke har hatt mulighet til å løfte prisene sine samtidig som kronekursen har falt.

– Til nå har vi vært heldig og hatt mer enn nok arbeid, men det blir ett nullsumspill, for når vi flytter ressurser til ett land der det går bra, mangler vi ressurser i et annet land.

– Vi ønsker også å bygge egen virksomhet og kultur, og derfor er det vesentlig at unge konsulenter får jobbe utenfor Norge. Min filosofi er at man lærer mest når man står utenfor og ser inn, så det er bra å få jobbe i andre steder enn Norge. Da får vi konsulenter som kommer tilbake med nye inntrykk og ny kunnskap, legger han til.

Venter vekst i år

Omsetningen i fjor er fortsatt opp fra 2015, da den endte på 89,4 millioner kroner.

Konsulentselskapet ble startet i 2002, og består i stor grad av avhoppere fra BCG og McKinsey. Det nordiske konsulenthuset har spesialisert seg på strategirådgivning, og har blant annet bistått i omprofileringen av bensinstasjonskjeden Circle K.

Marschall tror omsetningsveksten kommer til å være tilbake i 2018.

– Vi har et mål om å omsette for 120 millioner kroner i 2018. Det tror vi fordi det går godt i det norske markedet. Hvis du går tilbake fem år der vi omsatte for rundt 40 millioner kroner er det tydelig at vi har en solid vekst og en sterk posisjon i det norske markedet, sier Marschall.

– Vi har også utvidet med ti konsulenter sammenlignet med fjoråret, legger han til.

Tømmer selskapet

Til tross for en omsetning på 100,6 millioner kroner i Norge i fjor, sto det kun igjen 992.000 kroner før skatt, som skyldes at selskapet tømmes hvert år.

– Vi er 30 partnere som deler det samlede overskuddet. Noe penger bruker vi på forretningen, men resultatet vårt er styrt. Har vi et godt år tar vi ut mer penger og hvis vi har et dårlig år tar vi ut mindre penger, forklarer Marschall.

Til sammen hadde Qvartz lønnskostnader på 54,6 millioner kroner i Norge i 2017.(Vilkår)

Er bitcoin en boble?
Gjestene til sentralbanksjefens årstale er svært uenige i sine syn på kryptovaluta.
03:40
Publisert: