Prisene her til lands, altså inflasjonen, steg med 2,9 prosent fra mars 2018 til mars 2019, viser konsumprisindeksen (kpi) fra Statistisk sentralbyrå (SSB) onsdag.

På forhånd var det ventet at inflasjonen i mars ville være på 2,7 prosent, ifølge nyhetsbyrået TDN Direkt. I foregående måned, februar, var også inflasjonen overraskende sterk med en årlig prisvekst på hele 3 prosent.

Kronekursen styrker seg markant både mot euro og dollar onsdag morgen. Mot dollar styrker kronen seg 0,6 prosent og én dollar koster dermed 8,51 kroner. Mot euro styrker kronen seg 0,56 prosent til 9,58 kroner

Kronen styrket seg umiddelbart mot amerikanske dollar da inflasjonstallene ble offentliggjort onsdag
Kronen styrket seg umiddelbart mot amerikanske dollar da inflasjonstallene ble offentliggjort onsdag (Foto: Krone)

Fra februar til mars isolert sett steg konsumprisindeksen med 0,2 prosent.

«Det var økte priser på klær som var den største bidragsyteren til månedsveksten. Klesprisene steg med 6,4 prosent i mars og fortsatte dermed oppgangen fra februar.», skriver SSB.

«Oppgangen de to siste månedene gjør at klesprisene er på tilnærmet samme nivå som før januarsalget. Prisene på flyreiser bidro også til økningen», heter det videre.

Den årlige inflasjonen justert for avgifter og energivarer, den såkalte kjerneinflasjonen var på 2,7 prosent i mars, opp fra 2,6 prosent i februar. Dette var også høyere enn forventningen om en kjerneinflasjon på 2,5 prosent, ifølge TDN Direkt.

Fallende strømpriser

Nedgang i prisene på elektrisitet inkludert nettleie og matvarer, på henholdsvis 4 og 0,9 prosent, bidro til å dempe oppgangen i kpi fra februar til mars.

«Bøker viste også en prisnedgang i perioden. Dette kan forklares med bokhandlernes årlige Mammutsalg som fant sted i mars.», skriver SSB

Når det gjelder den sterke årlige prisveksten på 2,9 prosent peker SSB fortsatt på høye strømpriser og økende matvarepriser som de viktigste årsakene.

«Prisene på matvarer og strøm bidro mest til oppgangen. Til tross for to måneder med fall i strømprisene er prisene i mars godt over nivået for samme periode i fjor. Økte priser på restauranttjenester var også med på å drive opp tolvmånedersveksten.», skriver SSB

Økt tro på rentehopp

Sjefanalytiker Erik J. Bruce i Nordea skriver i en oppdatering til bankens kunder at det ikke er grunn til å gjøre så mye ut av at inflasjonstallene de siste månedene har vært noe sterkere enn ventet. Han påpeker blant annet at prisveksten fortsatt kun er marginalt sterkere enn anslaget til Norges Bank, og at påsken trolig vil bidra til lavere matpriser i april. Men nettopp usikkerhet rundt påskeeffekten gjør sjeføkonomen mer forsiktig.

– Inflasjonen er fortsatt høy, og godt over målet. Dette styrker vår tro på en renteøkning i juni, skriver Bruce.

Han påpeker at kronekurs som fortsatt er svakere enn Norges Banks anslag bidrar til å styrke dette bildet.

Påskeeffekt

Tolvmånedersveksten i kpi gikk ned 0,1 prosentpoeng fra februar til mars. Nedgangen var hovedsakelig forårsaket av utviklingen i strømprisene. Elektrisitet inkludert nettleie hadde en prisnedgang på 4 prosent fra februar til mars i år, mens det var en 4,7 prosents oppgang i tilsvarende periode i fjor.

I motsatt retning bidro matvarer til å dempe prisnedgangen i tolvmånedersveksten:

– Matvarer hadde en svakere prisnedgang fra februar til mars i år, sammenlignet med samme periode i fjor. Dette kan henge sammen med at påsken 2018 falt i mars, mens den kommer i april i år, sier rådgiver i SSB, Kristian H. Myklatun.

Tirsdag ble det lagt frem tall fra nasjonalregnskapet som viste at veksten i norsk fastlandsøkonomi avtok med 0,3 prosentpoeng til 0,6 prosent i tremånedersperioden fra desember til februar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.