Dette melder Bloomberg. I Norge foreslo DNB allerede i 2016 å fjerne alle norske kontanter, ettersom så få av kundene brukte dem. Nå har de to amerikanske gigantene Visa og Mastercard økt innsatsen for å fjerne kontantbruk. 

I 2016 ble 4300 milliarder amerikanske dollar betalt gjennom de to selskapenes tjenester i USA, ifølge Bloomberg. Det er mer enn det dobbelte av det som var tilfellet for ti år siden. Imidlertid er også mengden kontanter som er i sirkulasjon doblet i perioden. 

«Kontanter er fortsatt det mest brukte betalingsinstrumentet i USA», skriver Bloomberg. 

Visa har nå tilbudt 10.000 dollar som belønning til 50 restauranter som er villige til å kvitte seg med kontanter for godt. 

Visa-topp Jack Forestell forteller til Bloomberg at USA fortsatt har mye å gå på når det gjelder å kvitte seg med kontanter. 

«Krigen mot kontanter»

Administrerende direktør i Mastercard, Ajay Banga, er en av de største motstanderne av kontanter i USA. Bloomberg skriver at han erklærte sin krig mot kontanter i 2010, ikke lenge etter å ha tatt over ledelsen av selskapet. 

– Jeg ser på kontanter som den virkelige konkurrenten til selskapet, sa Banga på et møte i juni. 

Ifølge Federal Reserve, den amerikanske sentralbanken, blir 60 prosent av kjøp under 10 dollar gjort med kontanter i landet. 

Bloomberg skriver at målet til Visa og Mastercard er å få et samfunn hvor alle bruker deres kort eller elektroniske systemer til å betale. 

Vil akseptere alt

Selv om selskapene ønsker seg et kontantløst samfunn, er det ikke nødvendigvis slik at de får det. Analytiker Chris Donat i investeringsbanken Sandler O’Neill, forteller til Bloomberg at selgerne sjelden ønsker at kunden bare har ett alternativ. 

– Handelsmenn vil akseptere alt, sier han.

Samtidig sier Donat at de også begynner å bli klar over ulempene ved kontanter, som for eksempel at ansatte må telle over på slutten av arbeidsdagen og kostnadene ved å håndtere kontanter fysisk. (Vilkår)

Slik blir man en god butler
Kanadiske Conrad Bogus (28) har studert døgnet rundt i åtte uker for å bli den perfekte butler. Bli med på siste skoledag på International Butler Academy.
02:01
Publisert: