Legemiddelverket og Folkehelseinstituttet orienterte fredag om en melding fra Tynset om et uventet dødsfall som følge av hjerneblødning etter å ha blitt vaksinert med AstraZeneca-vaksinen. Lørdag mottok FHI ytterligere tre meldinger om alvorlige tilfeller av blodpropp eller hjerneblødning hos yngre personer som har fått AstraZeneca-vaksinen.

Legemiddelverket har også fått flere bivirkningsmeldinger om yngre vaksinerte som har fått hudblødninger (småprikket hudblødning og/eller større eller mindre blå flekker) etter koronavaksinasjon. Dette er alvorlig og kan være et tegn på nedsatt antall blodplater, skriver FHI i en pressemelding. Lørdag avholdt FHI og Legemiddelverket en hastepressekonferanse for å orientere om situasjonen.

Under pressekonferansen sa Sigurd Hortemo, overlege i Legemiddelverket, at helsearbeidere bør være oppmerksomme på mulige bivirkninger. Han ber folk som har mottatt AstraZeneca-vaksinen, også de under 50 år, om å sjekke etter små flekker på huden, som kan tyde på hudblødninger.

– Dette kan være alvorlige tegn, et tegn på nedsatt antall blodplater. Derfor sier vi til personer under 50 år at dersom de opplever dette, bør de oppsøke lege umiddelbart, sa han.

Personer under 50 år som har fått AstraZeneca vaksinen og opplever kraftig økende sykdomsfølelse mer enn tre dager etter vaksinasjon og ser større eller mindre blå flekker i huden (hudblødninger) må oppsøke fastlege eller legevakt så snart som mulig, skriver FHI.

Smitteverndirektør i Folkehelseinstituttet Geir Bukholm.
Smitteverndirektør i Folkehelseinstituttet Geir Bukholm. (Foto: Stian Lysberg Solum)

– FHI har satt AstraZeneca vaksinen på pause i koronavaksinasjonsprogrammet. Nå er det Legemiddelverkets rolle å følge opp disse mistenkte bivirkninger og foreta nødvendige tiltak i denne alvorlige situasjonen, sier Geir Bukholm, smitteverndirektør ved FHI, i pressemeldingen.

Avviser økt risiko

Lørdag kveld avviser vaksineprodusenten AstraZeneca at selskapets vaksine gir økt fare for blodpropp, melder NTB.

Ifølge uttalelsen fra kommunikasjonsdirektør Christina Malmberg Hëgerstrand har selskapet utført en analyse av sikkerhetsdata etter at mer enn 17 millioner vaksinedoser er satt, og disse har ikke vist tegn til økt risiko for blodpropp i beina eller i lungene eller reduksjon i antall blodplater i blodet.

– Faktisk er de rapporterte tallene for disse typer hendelser for AstraZenecas covid-19-vaksine ikke større enn antallet som ville ha skjedd naturlig i den uvaksinerte befolkningen, skriver Hëgerstrand i uttalelsen.

Selskapet skal ha startet en gjennomgang av alle sikkerhetsdata, men viser også til at EUs legemiddeltilsyn også har bedt andre produsenter av koronavaksine om en vurdering opp mot forekomsten av reduksjon i blodplater.

Vaksinen under vurdering

Legemiddelverket og FHI vil foreløpig ikke konkludere med hva som skjer med AstraZeneca-vaksinen.

Statens legemiddelverk bekrefter overfor NRK at man nå undersøker om de meldte tilfellene har en sammenheng med koronavaksinering. Helsemyndighetene venter også på en vurdering fra det Europeiske legemiddelverket, etter at det er blitt meldt om lignende hendelser i andre europeiske land.

– Det er en situasjon vi må undersøke veldig nøye, for dette er tre personer med et veldig uvanlig sykdomsbilde som består av blødninger, blodpropp, og lavt antall blodplater i blodet. Det er en veldig uvanlig situasjon, og dette undersøker vi veldig nøye, sa Steinar Madsen til NRK.

Medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk Steinar Madsen viser til at situasjonen nå må undersøkes nøye.
Medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk Steinar Madsen viser til at situasjonen nå må undersøkes nøye. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

På spørsmål fra NRK om hva dette betyr for videre vaksinering, svarer Madsen følgende:

– Det er det vi nå må vurdere. Nå er vi ute og advarer mot denne bestemte tilstanden og at vi også har fått noen pasientmeldinger som tyder på at noen pasienter kan ha fått noe tilsvarende, så vi advarer slik at helsepersonell er klar over at dette kan inntreffe. Det er veldig sjeldent, la meg understreke det, men det er veldig alvorlig, sa Madsen til NRK.

Ekstremt sjeldent

– Jeg vil si at dette er ekstremt sjeldne hendelser og denne vaksinen er brukt på flere titall millioner mennesker og bortsett fra tilfellene i Norge, Danmark og Østerrike, så er det ikke rapportert om slike hendelser, sier Hortemo til TV 2.

På spørsmål på hva folk som er engstelige, nå bør tenke, svarte han:

– Da den (red anm. vaksinen) ble tatt i bruk i Norge, var det på bakgrunn av studier som viste at den var effektiv. De skal vite at det ikke er etablert at disse problemene skyldes vaksinen, sa Hortemo.

Verdens helseorganisasjon konkluderte fredag med at det ikke er noen grunn til å stanse bruken av AstraZeneca-vaksinen.

Fagdirektør Steinar Madsen sier til VG tv at han ikke tror at disse hendelsene vil få stor betydning for vaksineringen fremover.

Bruk av AstraZeneca-vaksinen er som tidligere nevnt satt på vent i Norge mens utredningen pågår. En rekke andre land, deriblant Danmark, Island, Thailand og Bulgaria, har valgt å gjøre det samme.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.