– Det er et veldig godt bidrag, absolutt. Det gjør at jeg kan dekke mye av de faste utgiftene, sier John Tømte.

Sammen med datteren eier han selskapet Elgstua as, som driver de to hotellene Scandic Elgstua og Scandic Sentrum i Elverum. Siden 19. mars har alle selskapets 72 faste ansatte vært permittert, og hotellene holder for tiden stengt.

Da kommer regjeringens kontantstøtte godt med. Av de drøyt 10.000 bedriftene som har fått innvilget støtte, er det ingen som har fått mer enn Elgstua as, med sine 979.496 kroner for mars måned. Dette er riktignok av dem som foreløpig har fått søknaden behandlet.

– Sånn som det er nå, så får vi 80 prosent av de utgiftene dekket, så det hjelper veldig. Jeg synes tiltakspakken er gull verdt. Uten den så hadde det ikke gått, sier Tømte.

Har utbetalt 361 millioner

Scandic Elgstua i Elverum.
Scandic Elgstua i Elverum. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Kontantstøtten er en del av tiltakspakken som ble lansert av regjeringen 2. april i år. Den er til for å hjelpe bedrifter som har tapt 30 prosent eller mer av omsetningen som følge av de inngripende tiltakene regjeringen innførte i mars.

Pakken skiller mellom de som er pålagt å stenge, og de som ikke er det. For begge gjelder en nedre grense på 5.000 kroner, og for sistnevnte er det en egenandel på 10.000 kroner.

  • Bedrifter som er pålagt å stenge vil få dekket inntil 90 prosent av sine uunngåelige faste kostnader per måned.
  • Bedrifter som ikke er pålagt å stenge vil kunne få 80 prosent av sine faste kostnader dekket.

Så langt har Skatteetaten innvilget utbetalinger på 361,7 millioner kroner, fortelt på de 10.000 bedriftene som har fått søknaden godkjent. Dette gir et snitt på om lag 36.000 kroner per bedrift.

Ifølge innsynsportalen, der de som vil kan søke på bedrifter som har fått godkjent kontantstøtte, hadde Elgstua as en omsetning på 7,4 millioner i mars 2019. Denne falt til 3,6 millioner i mars i år.

– Har investert betydelige summer

Ettersom hoteller ikke er pålagt å stenge, går Elgstua as inn under den andre kategorien, og får derfor 80 prosent av utgiftene dekket. Han eier selv 51 prosent av byggene der hotellene holder til, men forteller at han ikke kan droppe husleie av den grunn.

– Vi bygget Elgstua i 2013, også tok vi over Scandic Sentral i 2017, og vi har investert betydelige summer der. Vi har en minimumsleie som blir forholdsvis stor, med det som er av renter på lån.

Han sier støtten hjelper med å holde bedriften flytende, men at de håper på gode besøkstall til sommeren.

– Vi åpner igjen 4. mai, men det er vanskelig å si hvor mange besøkende vi får. Elverum er ikke en stor by, men vi har noen aktiviteter med jakt og friluftsliv, og noen museer. Det er ikke akkurat hit folk reiser på ferie, det er mest gjennomfart.

De resterende 20 prosentene må selskapet dekke selv.

– Det blir jo å ta fra våre reserver. Vi hadde ikke altfor godt år i fjor, så kontantbeholdningen var ikke veldig sterk. Men vi har gått gjennom hele driften, så vi hadde et mye bedre resultat de to første månedene i år enn i fjor, sier Tømte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.