Etter det som har vært den tyngste uken på Wall Street siden finanskrisen i 2008, svingte samtlige indekser seg opp etter handelen fredag.

Ved børsslutt så fordelingen på de tre hovedindeksene slik ut:

  • S&P 500 opp 9.21 prosent
  • Nasdaq Composite opp 9.34 prosent
  • Dow Jones Industrial opp 9.34 prosent

Sistnevnte fikk god drahjelp fra Goldman Sachs- og JP Morgan Chase-aksjer, som ble storhandlet fredag og begge gikk opp over åtte prosent.

En god del spenning var også knyttet til president Donald Trumps pressekonferanse klokken 20:00 norsk tid, der det i forkant var varslet at han ville erklære nasjonal krisetilstand.

En slik erklæring frigjør i overkant av 40 milliarder dollar, altså omtrent 400 milliarder kroner, til hjelpetiltak rettet mot den amerikanske befolkningen melder CNBC.

Det er registrert 1701 tilfeller av koronasmitte i USA fredag 13. mars.

– Når man ser på hva vi har gjort sammenliknet med andre land, så er det ganske utrolig, innledet presidenten fredagens pressekonferansen med å si.

Trump påpekte at Europa nå er regnet som selve kjerneområdet for smittespredning.

– Og vi stengte den grensen, la han til.

USA-ekspert og postdoktor ved Universitetet i Bergen, Hilmar Mjelde, mener nasjonal respons har vært kritisk, men kom med dagens erklæring.

– USA er en føderasjon, hvilket betyr at det er enorme samkjøringsutfordringer mellom de 50 delstatene og sentralstaten, skriver han til DN.

– Unntakstilstand frigjør generelt mange ekstra ressurser og gjør det lettere å ta styringen nasjonalt.

Helsetiltak heller enn pengepolitikk

– Under finanskrisen kunne myndighetene ved hjelp av økonomiske tiltak «kickstarte» økonomien igjen, sa investeringsdirektør i Skagenfondene, Alexandra Morris til DN torsdag, etter at Dow Jones-indeksen falt nesten ti prosent – og landet på 9,99 prosent.

– Nå er vi heller i en situasjon der det er helsemyndighetene og enhver borgers plikt å delta på en dugnad for å hindre smittespredning for å få dette fortest mulig over. Det er først når vi har gjort det at de økonomiske tiltakene som myndighetene setter i gang, vil hjelpe på lengre sikt, mente hun.

Det er imidlertid noe lettere sagt enn gjort i et land som USA, der over 27 millioner mennesker lever helt uten noen form for helseforsikring.

Ifølge Mjelde har presidenten i dag tatt grep for sterkere nasjonal styring ved å erklære unntakstilstand, men han mener det også er behov for langt bedre krisekommunikasjon i landet.

– Trump må gjøre to ting her: Han må gi mer presis informasjon, og han må betrygge. Med andre ord må Trump signalisere nasjonalt lederskap langt tydeligere. Det er viktig for å beroligge alle, påpeker Mjelde.

– Erklæringen sender et kritisk viktig signal om en langt mer offensiv og potent nasjonal respons. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.