I et intervju i danske Børsen tirsdag forteller Norwegians styreleder Niels Smedegaard om hvordan han oppfatter krisen som den europeiske luftfartsindustrien befinner seg i etter utbruddet av koronapandemien.

«En ganske alvorlig situasjon»

– Det er en ganske alvorlig situasjon for hele flybransjen i øyeblikket og noe voldsommere enn det har en har sett før både i forhold til 9/11, finanskrisen og utbruddet av sars, sier Smedegaard i intervjuet.

Han få også spørsmål om risikoen for å gå konkurs har økt for Norwegian.

– Det har den for alle selskaper. Ingen vet hvor lang tid det kommer til å vare, så for samtlige flyselskaper er det en meget kritisk situasjon. Mindre finansielt sterke selskaper sitter tettere på kanten enn andre. Det er klart, sier han til avisen.

Norwegian blant de mest gjeldstyngede

Norwegian har nesten 60 milliarder kroner i gjeld, og balansen må trolig restruktureres skal det være liv laga for selskapet. Hittil i år er selskapet ned nær 75 prosent på børsen og også onsdag var selskapet blant dem som falt mest. Selskapet har nå en markedsverdi på 1,6 milliarder kroner.

I DN onsdag kom det frem at SAS ønsker krisehjelp for flybransjen og har bedt de ansatte om å redusere både lønn og arbeidstid for å håndtere lavere etterspørsel og spredning av koronavirus. Allerede mandag ble 2000 flyvninger innstilt – bare i mars.

SAS' konsernsjef Rickard Gustafson sier utviklingen har vært svært dramatisk den siste uken. Han bekrefter nå et kraftig fall i bestillingene i alle tre hjemland – Sverige, Danmark og Norge.

– Det er en situasjon som vil ramme hele bransjen. Ingen kommer uskadet fra dette, sier Gustafson til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.