Pilene på Oslo Børs har pekt opp hele fredag 13. mars, etter en tung uke med store kursfall over hele linjen. Like før stengetid flatet veksten imidlertid noe ut.

Ved stengetid var økningen på 3,76 prosent, og Oslo Børs klatret til 675,08 poeng.

Dermed må man tilbake til finanskrisen for å se en verre uke på børsen. Den nest verste var uke 31 i 2011, da Oslo Børs falt med 12,6 prosent.

Krisetiltak bidrar til et løft fredag etter en blytung torsdag. Da endte Oslo Børs ned 8,77 prosent, og havnet på 650,60 poeng. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen kalte det «en perfekt storm».

– Vi ser at dere sliter, og vi kommer med målrettede tiltak for å hjelpe dere, var statsminister Erna Solbergs beskjed til norsk næringsliv under pressekonferanse fredag.

Blant tiltak som kom fredag var det blant annet utsatt frist for forskuddsskatt, endring i permitteringsregler, samt egne tiltak rettet mot flybransjen som har vært i særlig berørt.

Etter en uttalelse fra Ap-leder Jonas Gahr Støre like etter ble det klart at tiltakene ikke har flertall i Storting, og derfor må på forhandlingsbordet først.

«En rekyldag»

– En svale gjør ingen sommer, og en dag med oppgang ender ikke korreksjonen i markedet, sier porteføljeforvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg.

Han mener fredag 13. mars var en rekyldag, altså en plutselig dag med vekst som følge av svingninger i markedet heller enn optimisme.

– Etter en viss periode må det svinge opp. Det er selvfølgelig hyggeligere for oss alle at det går opp heller enn ned, men betyr ikke at faren er over, sier han.

Tunaal forteller at han beroliger kunder ved å påpeke at de som har vært i gamet lenge har sett mange fall på børsen, og at man ikke trenger å gå så langt tilbake som finanskrisen for å se store svingninger.

– Så det er ingen grunn til å være bekymret?

– Jo, absolutt, vi er nok ikke ferdige med dette. Men børsen svinger, det har den alltid gjort og det vil den fortsette å gjøre. De pengene man setter på børs må man tåle å ikke se på en stund.

«Noen har helt klart tjent penger i dag»

Christian Lie, sjefstrateg i Danske Bank, tror heller ikke det er grunnlag for å friskmelde markedene.

– Det vi ser i markedene i dag er kun et utslag av ekstrem usikkerhet, sier han.

På den meste var Oslo Børs oppe på 6 prosent fredag.

Lie påpeker at de store kursfallene man fikk både i Oslo og i New York i går torsdag ikke bare var utslag av frykt for korona, oljeprisfall og resesjonsfrykt, men også at algoritme- og momentbaserte strategier, samt at investorer som tvinges til å selge forsterker bevegelsene. Han viser også til at noen posisjonerer seg for å utnytte eventuelle kraftige utslag enten det faller eller stiger, slik som i dag.

– Vi har sett de største daglige svingningene siden finanskrisen, og det er et veldig godt eksempel på at de beste dagene på børs kommer veldig tett på de aller dårligste. Markedsuro betyr ikke bare nedsiderisiko, men også et klart potensiale for veldig gode dager.

– Så noen har tjent mye penger i dag?

– Ja, hvis man har posisjonert seg riktig så har nok noen på kortsikt helt klart tjent penger i dag. Men dersom man tidligere har veddet feil, så kan det også være man er nødt til å dekke inn tapende posisjoner, og det kan være med på å forsterke enten oppgang eller nedgang.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.