I dag har Oslo Børs falt over 30 prosent fra toppunktet, som ble nådd 17. januar i år. Ved børsdagens slutt hadde børsen sunket til 650,60 poeng og 8,77 prosent.

Rundt stengetid lå oljeprisen indikert ved Brent Spot på 33,37 dollar fatet, en nedgang på 6,8 prosent.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i meglerhuset Sparebank 1 Markets peker hva som trekker børsen ned: Politikere som handler for sent, uvisshet om hvor stor spredningen av koronaviruset blir, panikksalg og problemer med å skaffe finansiering i pengemarkedet.

Det mener Andreassen gir grunnlag for omfattende handling fra staten.

– Det viktige å understreke her er at staten ikke kan trylle frem inntektene, men staten kan redusere kostnadene. Og fellesskapet kan ta over mange av kostnadene umiddelbart, sier han.

– Det er en perfekt storm.

Børsfallet påvirket bredt, men det er spesielt oljeaksjene som faller tungt i takt med oljeprisen. Blant tungtvekterne på tapersiden finner man i dag følgende selskaper:

  • Norwegian ned 22,06 prosent
  • DNB ned 10,3 prosent
  • Equinor ned 8 prosent
  • Aker og Aker BP ned 13,20 og 12,7 prosent.

«Lykkelig at vi har Oljefondet»

Andreassen tror at det viktige nå blir at staten kommer på banen og tar over lønnskostnadene for bedrifter som har fly på bakken, ansatte hjemme eller ikke får varer levert.

Han trekker frem beslutningen om at Norges Bank gir ekstraordinære lån til bankene som et viktig signal på at myndighetene står klare til å bistå økonomien.

– Om ikke før, så blir renten satt kraftig ned torsdag til uken. Jeg vil tro Norges Bank nå vurderer et kutt på 1 prosentpoeng, i første omgang.

– Det er ingen andre land i verden som har bedre muligheter for å gjøre dette enn Norge, så det skal ikke være noe problem. Og det er nettopp i tilfeller som det her at man skal bruke fellesskapet til å løse problemer, sier makroøkonomen.

Harald Magnus Andreassen ved meglerhuset Sparebank 1 Markets påpeker at tapene er tilfeldig fordelt, og fordrer romslig kompensasjon fra staten.
Harald Magnus Andreassen ved meglerhuset Sparebank 1 Markets påpeker at tapene er tilfeldig fordelt, og fordrer romslig kompensasjon fra staten. (Foto: Elin Høyland)

Han mener myndighetene må være romslige når bedriften kompenseres for tap, dersom man skal begrense skadevirkningene. Andreassen påpeker at de økonomiske effektene er «urettferdig og tilfeldig fordelt».

– Det er lykkelig for Norge at vi har et oljefond vi kan ta av, så får vi heller et litt mindre fond og ta av senere, sier han.

Andreassen forteller at skulle man eksempelvis bruke 50 milliarder, vil det kunne bety 1,5 milliarder mindre å rutte med årlig i tiden etterpå.

– Og det er det vel verdt for å komme over denne kneika som korona skaper. Det gjør at økonomien kommer raskere i gang den dagen vi har fått kontroll på viruset.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.