Koronaviruset er den store snakkisen i aksjemarkedet. Mandag falt Oslo Børs kraftig, i likhet med børsene i Asia og Europa.

DN har basert på innspill fra flere aksjeeksperter laget en liste over selskaper og sektorer som er mest utsatt for smittefare:

  • Flyselskaper som SAS og Norwegian rammes hvis frykt for smitte fører til at folk ikke kjøper billetter. Mandag ettermiddag var disse aksjene ned henholdsvis 8 og 14 prosent.

Koronaviruset kan ramme veksten globalt, avhengig av hvor alvorlige konsekvensene blir. Selskaper innen shipping, som frakter varer kan rammes, det samme vil olje- og råvareselskaper.

  • Hydro, som produserer aluminium og Elkem som produserer silisium, er eksempel på råvareselskaper som kan rammes.
  • Oljeselskapene Equinor og Aker BP rammes ved lavere økonomisk vekst og fallende oljepris.
  • Innen shipping kan selskaper som Frontline, Golden Ocean og BWLPG rammes.

Disse aksjene hadde falt 8-9 prosent mandag ettermiddag.

Dersom aksjemarkedet surner, kan det bli vanskeligere for selskaper som er i finansiell trøbbel å få på plass ny finansiering eller refinansiere balansen.

  • Supplyrederier som Dof og Solstad jubler neppe for å få et virus å hanskes med på toppen av krevende markedsforhold.

En siste kategori aksjer som kan være utsatt er såkalte momentum-aksjer, som har steget mye den siste tiden. Når markedet surner, kan investorene, som har tjent mye på kort tid, bli fristet til å realisere gevinsten. Aksjer som Nel, Scatec Solar og Rec Silicon havner i denne kategorien. Nel hadde mandag ettermiddag falt mest av disse tre aksjene med et fall på 14 prosent.

Tre fremtidsscenarioer for koronaviruset
Dette tror ekspertene er de fremtidige scenariene for koronaviruset.
00:48
Publisert:

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets og Hans Thrane Nielsen, forvalter i Storebrand, har gitt input til listen. Harper understreker at aksjene som DN trekker frem er aksjer som er «mest utsatt», som ikke er synonymt med hvilke aksjer som meglerhuset anbefaler. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.