Mens tallene på verdens børser sprer frykt hos både investorer og analytikere, tar Haakon Sæter det helt med ro. Investoren sier selv at han er godt dekket på Oslo Børs, og at han ikke tror det blir så mørkt som flere frykter.

– Det er lett å lage et krisescenario, men det blir vanskelig å spå. Vi så jo først at det gikk oppover, da var det ikke noe panikk. Plutselig ble det masse panikk. Det er jo ikke mer enn 80.000 som er smittet – dødsfall av influensa er for eksempel mye større, sier Sæter til DN.

Etter meldinger om virussmitte i Italia i helgen, raste de europeiske børsene bratt nedover. Den siste uken har Oslo Børs falt med over to prosent. Flyselskapene har fått juling, det samme med shipping og olje.

– Du har alltid to leire – de som er positive og de som er negative. Mange i markedet flyr i flokk når de skal kjøpe og selge, sier Sæter.

Som en av de mest aktive privatinvestorene på Oslo Børs og hovedeier av investeringsselskapet Silvercoin Industries har han fulgt med på dekningen av viruset.

– Jeg har tatt det litt med ro. Jeg har sett på tallene, og det spørs om matematikken er riktig, sier Sæter om spådommer rundt hvor omfattende koronasmitten kommer til å bli.

Les også: Next Biometrics fortsetter nedturen – nær halverer omsetningen

– Litt ned før det går opp

Sæter har blant annet eiendeler i teknologiselskapet Next Biometrics, som spesialiserer seg på fingeravtrykkteknologi. Det norske selskapet som produserer fingeravtrykkssensorer i Taiwan falt med 24 prosent på Oslo Børs onsdag.

– Ja, det er dårlige tall. Kanskje hele markedet må litt mer ned før det går opp igjen. Jeg har ikke oversikt over hvor mye jeg har på børsen, men jeg kan si at jeg er godt dekket, sier han, sier investoren, som også forteller at han har kjøpt og solgt litt aksjer i John Fredriksens Frontline.

– Jeg tror på en mellomting

Porteføljeforvalter i KLP Niklas Hallberg forteller til DN at han forbereder seg på flere uker med uro som følge av viruset.

– Typisk har vekstaksjer blitt høyt priset, og de aksjene reagerer mest nå i uroen. Det er aksjer som har vært populære på grunn av en eller annen form for vekst-story, men det er vanskelig å si hva som er riktig prising uten å ha fundamentale faktorer å bygge det på, sier Hallberg.

Etter flere dager med uro, er det lite som tyder på snarlig ro, hvis man skal tro på ekspertene. Sæter sier ønsker å legge frem noe fremtidsscenario ut fra hvordan børsene ser ut i dag.

– Prognosene for hvordan koronaviruset kan påvirke oss varierer voldsomt; fra dem som hevder at 40 prosent av befolkningen kan bli smittet til de som hevder det ikke vil bli verre enn en normal influensa. Noen investorer er dypt bekymret, andre mener det vil gå over raskt. Jeg tror på en mellomting; at det er alvorlig, ja, men at man vil få kontroll på dette etter hvert.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.