Oslo Børs gikk fort opp torsdag morgen, og lå på det meste opp over fire prosent. Så flatet det noe ut, men ved stengetid tok det seg opp igjen. Kursstigningen lå på 4,64 prosent da børsen stengte halv fem.

Da hadde indeksen klatret til 667,32 poeng.

Oljeprisen, indikert ved Brent Spot, har hevet seg noe gjennom dagen. Ved stengetid har den økt 6,23 prosent , og oljen handles for 26,86 dollar fatet.

Professor Hilde C. Bjørnland ved handelshøyskolen BI mener man ikke kan overtolke torsdagens noe lysere resultat, da markedet er så volatilt. Fordi usikkerheten er så stor, vil det være store svingninger i markedet, og det tror hun vil vare en god stund til.

– Vi har ikke fått noen spesielt gode nyheter i dag om at det er mindre spredning av sykdom, eller om nye store økonomiske tiltak. For det som er absurd nå, er jo at det er egentlig helsenyheter som skal til for å få det til å gå bra på børsen, og slike nyheter har vi ikke enda. Det skaper enorm usikkerhet, sier hun.

Professor Hilde Bjørnland ved Handelshøyskolen BI.
Professor Hilde Bjørnland ved Handelshøyskolen BI. (Foto: Øyvind Elvsborg)

«Vi er tilbake til start»

Bjørnland påpeker at markedene kan være noe beroliget over at Norges Bank vurderer å støttekjøpe norske kroner, men alle skjønner at myndighetene ikke kan kompensere helt for det som trolig kommer til å bli en svært kraftig nedtur i norsk økonomi.

Hvilke vekkere kan vi få av dette?

– Vi er litt tilbake til start, der det som betyr mest nå er helse, mat, energi og utdannelse. Alt det andre er lag på lag som vi har bygget over, og som vi trenger for å fungere som et samfunn – men som er nesten borte nå, sier hun. Det gjør henne bekymret for høsten, når «brannslukningsarbeidet» er over.

–Jeg har en uro for norsk økonomi og verdensøkonomien som jeg ikke hadde under finanskrisen og ikke under oljekrisen, sier hun.

– Da forholdt vi oss ihvertfall til en virkelighet vi kjente. Vi kunne stimulere økonomien for å motvirke nedturen. Det beste myndighetene kan gjøre nå er å holde bedriftene flytende for å minimere konkurser, og massearbeidsløshet. Jeg tror vi kommer gjennom det, men jeg lenger dette varer, jo mer alvorlig kommer dette til å bli.

Store utslag for Norwegian

Dagen ble preget av store bevegelser etter børsåpning: Norwegian både skjøt opp fem prosent og falt under åtte prosent, som følge av nyheten om at selskapet på vente på krisepenger. De europeiske børsene åpnet i pluss, men både i Europa og USA ser det alt fra flatt til negativt ut et par timer ut i handelen.

Morgningen torsdag våknet nordmenn til et kronefall uten like, men aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets påpekte ved børsåpning at det ikke nødvendigvis var like negativt for alle, med henvisning til dem som rapporterer resultatene sine i dollar.

Energisektoren har også fått et løft i dagen som gikk ved at oljeprisen, indikert ved Brent Spot, har hevet seg noe gjennom dagen.

Nok en tung dag for Røkkes Aker

En time før stengning så det ut som om Aker BP skulle hente inn for noe av fallet, og aksjen ble handlet for 93,52 kroner. Halv fem var den igjen nede på rett i overkant av 90 kroner – som betyr at den falt mer enn seks kroner per aksje torsdag.

Særlig bedre så det ikke ut for eierselskapet Aker: I nitiden handlet aksjen for nesten 197 kroner, ved stengetiden hadde den sunket til 188,7 kroner. Så sitt laveste rundt klokken to var aksjen mer enn ti kroner ned, men det hentet seg inn noe før børsslutt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.