Hotellkjeden Scandic, som er notert på Stockholm-børsen, dropper å betale et utbytte på 3,70 svenske kroner per aksje som styret tidligere hadde foreslått. Styret har fattet en ny beslutning om å trekke tilbake forslaget, ifølge en melding til børsen.

Årsak: Koronaviruset har ført til full stans i reising og overnatting og kjeden stenger ned hoteller og kvitter seg med ansatte i et forsøk på å komme seg gjennom krisen. Dermed er det heller ikke rom for å betale utbytte til aksjonærene, som opprinnelig planlagt.

Får smultring

Blant dem som ikke får utbytte er Trygve Hegnar, sjefredaktør i Finansavisen og eier av samme avis med mer via Periscopus. Han skulle hatt nærmer 19 millioner svenske kroner, men nå blir det smultring.

Mange bedrifter her hjemme er i samme situasjon som Scandic. De er ferdig med regnskapet for fjoråret og styret har foreslått et utbytte for generalforsamlingen. Men så har markedet klappet sammen, og så er spørsmålet om de skal gjøre som Scandic eller holde seg til den opprinnelige planen.

Pekefinger fra Finanstilsynet

Finanstilsynet har bedt norske banker og forsikringsselskaper vurdere å droppe utbytte for å stå godt rustet gjennom krisen. Bankene har tidligere fått fritak til å bygge opp en såkalt motsyklisk kapitalbuffer, og heller bruke pengene på å holde hjulene i gang i næringslivet. Frykten hos myndighetene er at de i stedet skal benytte det økte armslaget til økt utbytte rundt neste sving.

DNB, Norges største bank, skal dele ut 14 milliarder kroner i utbytte, men ville mandag ikke kommentere tilsynets henstilling.

Ber om statlig hjelp og deler ut penger

Aker skal etter planen dele ut 1,7 milliarder kroner til aksjonærene med Kjell Inge Røkke i spissen. Forslaget fra styret, ledet av Røkke, skal besluttes på en generalforsamling 27. april. Det vil i praksis si at Røkke, som eier 68 prosent, skal stemme over eget forslag.

Aker-sjef Øyvind Eriksen har nylig skrevet et brev til NHO, gjengitt i VG, der han lister opp en rekke statlige tiltak for norsk olje- og gass- og leverandørindustri. Aker-konsernet eier og kontrollerer en rekke bedrifter i disse bransjene, som Aker BP, Aker Solutions, Kværner og MH Wirth. Disse Aker-bedriftene vil nyte godt av statlige krisehjelp.

Konserntillitsvalgt Atle Tranøy i Aker, som også er ansatterepresentant i Aker-styret, uttalte til DN mandag:

– Det er selvfølgelig aktuelt å vurdere om grunnlaget for å utbetale utbytte er endret såpass at det bør revurderes. Nå handler det om å ha en felles dugnad for at både ansatte, bedrifter og nasjonen skal komme best mulig ut av dette.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.