Sjeføkonom Kari Due-Andresen omtaler i likhet med flere kolleger det man ser som «et dobbeltsjokk». Kraftig fall i oljeprisen, som onsdag handles for rundt 25 dollar fatet, og utbruddet av koronaviruset stenger ned land og grenser, gjør investorer nervøse og gjør markedene volatile – altså preget av store svingninger.

Det har gitt store utslag i den norske kronen, som taper seg mot storvalutaer som den amerikanske dollaren og euro.

Det har aldri vært dyrere å handle amerikanske dollar enn 18. mars – for én dollar må man ut med 11,43 norske kroner.

Euroen har også styrket seg kraftig mot den norske kronen i mars: Den handles nå for 12,36 kroner.

– Det er fryktelig vanskelig å si hvor svak den kan bli på kort sikt, særlig når vi ser at markedet ikke fungerer slik det skal, sier Due-Andresen. Hun viser til at investorer i urolige tider går til trygge havner som den dollaren, noe som gjør at den styrker seg kraftig.

Kronen beveger seg typisk i takt med oljeprisen, som onsdag falt kraftig. Prisen på nordsjøolje endte ned mer enn ti prosent.

Helt uten lyspunkt er det imidlertid ikke med kronesvekkelsen.

Norge kan plukke opp regningen sin

– Selv om Norge på grunn av oljeprisfall og koronaviruset er rammet hardere enn andre, så er det et relativt spill. Alle stater skal betale for det dette vil koste, og sånn sett er Norge ganske heldig stilt, sier Due-Andresen og viser til Statens pensjonsfond utland, også kjent som Oljefondet.

Men at den norske kronen skal styrke seg mot dollaren slik man så rundt 2012, et toppår i norsk oljeindustri, har Due-Andresen lite tro på. Hun viser til at den norske kronen allerede var svekket før økonomien ble truffet av både fall i oljepris, og pandemiutbruddet.

– Etter oljesmellen i 2014 så har vi sett at kronen aldri har kommet seg helt igjen, og det har etablert seg nye nivåer. Det tenker vi er fordi den norske oljealderen er på hell, sier hun.

Når det gjelder hvor lenge kronen vil fortsette å falle mot historiske dyp, tror sjeføkonomen vi må vente på en langt bedre oversikt enn vi har nå.

– Vi har sett ganske store bevegelser i kronen bare de siste få dagene, og det er mulig at det er det vi vil forsette å gjøre fremover. Det er volatilitet i markedet og usikkerhet rundt hva som er riktige priser fremover, sier hun.

Due-Andresen viser til at man på toppen av det hele har fått et marked som ikke fungerer, fordi ingen vil gi slipp på sin likviditet.

– Alle sliter med å vurdere omfanget av det: Hvor lenge det vil vare, og hvor ille det vil bli. Inntil vi får en større forståelse av hvor det bærer, så tror jeg den norske kronen vil holde seg veldig svak. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.