Det var 17. oktober i fjor Bjørn Maaseide-kontrollerte Kraft Finans i Sandnes fikk besøk av Finanstilsynet. Kraft Finans har de siste årene vokst kraftig og har i dag over tre milliarder under forvaltning og 40 ansatte. I en fersk rapport får selskapet kritikk av Finanstilsynet på flere punkter.
- Urimelig høye omkostninger for kunden på cfd-kontrakter
- Mangelfulle opplysninger på to av ni undersøkte produkter
- Hvitvaskingskontroll som ikke tilfredsstiller kravene i loven
«Ganske fornøyd»
Til tross for kritikken er Bjørn Maaseide fornøyd med rapporten fra Finanstilsynet.
– Vi er ganske fornøyd til tross for kritikken. Dette er ting vi skal forbedre, sier Maaseide.
– Tilsynet skriver at gebyrene er urimelig høye. Er du fornøyd med det?
– Tilsynet har sin måte å skrive på. Når jeg ser på rapporten totalt, er jeg veldig fornøyd med tingenes tilstand og måten vi driver virksomheten i Kraft Finans. Jeg har lest andre rapporter, og denne rapporten kan ikke sammenlignes med mye av det andre. Noe finner tilsynet overalt, sier Maaseide.
Cfd-produkter er såkalte finansielle differanseprodukter der kjøper og selger utveksler differansen i prisen på et produkt. Det kan være indekser, aksjer, råvarer eller valutaer.
Ikke i kundens interesse
Finanstilsynet har sett nærmere på fire såkalte cfd-case som Kraft Finans har tilbudt. Samlede omkostninger for kundene på disse casene utgjorde nærmere 12 prosent av egenkapitalen første året og nærmere ni prosent andre året. Gebyrene ble tatt selv om kundene kunne kjøpt produktene direkte uten gebyrer fra Kraft Finans hos selskapets leverandør Saxo Bank. Tilsynet slår fast at salget av produktene ikke har vært i kundens interesse.
– Tilsynet har tidligere sendt tydelige signaler til alle som driver med cfd-produkter. De har tatt en rekke konsesjoner. Vi tar kritikken til etterretning. Vi tilbyr ikke dette produktet lenger, sier administrerende direktør Sveinung Byberg i Kraft Finans.
«Uskyldig rapport»
Tilsynet kritiserer også informasjonen kundene hos Kraft Finans har fått om to av ni undersøkte produkter. Produktene har manglende risikoplassering og mangelfull risikobeskrivelse. Tilsynet kritiserer også selskapets hvitvaskingskontroll. Den tilfredsstiller ikke kravene i hvitvaskingsloven, skriver tilsynet i rapporten.
– Hele bransjen får kritikk her. Vi tar kritikken til etterretning og har gjennomført tiltak som gjør at vi kommer på på det nivået hvor vi skal være, sier Byberg.
Han karakteriserer det som en relativt «uskyldig rapport» i forhold til det andre i bransjen har fått og viser til at flere selskaper har mistet konsesjonen etter at Finanstilsynet har undersøkt virksomhetene.
– Slike tilsyn er en del av hverdagen. Det er bra for kvaliteten i bransjen totalt sett. En får luket ut de som ikke følger regelverket. Selskaper som er seriøse får muligheten til å korrigere seg, sier Byberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.