– Verdensrommet er uendelig.

Den gamle volleyballstjernen Bjørn Maaseide brukte store ord da han tirsdag lanserte et nytt aksjefond i regi av Kraft Finans. I løpet av de siste fem årene har Maaseide bygget opp et finansselskap som i dag har rundt fire milliarder kroner under forvaltning.

Kraft Finans og søsterselskapet Kraft Bank er det siste i rekken av satsinger til Stavanger-bosatte Maaseide.

Det startet med treningsstudioer, fortsatte med eiendom og nå er Maaseide blitt stor på finans. Konsernselskapet BFBK Holding som ble stiftet høsten 2016, fikk i fjor et resultat før skatt på 23 millioner kroner, og den bokførte egenkapitalen er på vel 400 millioner kroner i konsernspissen. Men verdien er langt høyere.

For første gang regner Maaseide seg frem til at de underliggende verdiene er på rundt én milliard kroner.

Startet med 20 meter tillegg

– Jeg liker ikke å være stor i kjeften, selv om jeg er det av og til. Men jeg vil anslå den verdijusterte egenkapitalen til rundt én milliard kroner. Men dette er usikre tall, sier Maaseide.

– Hvordan føles det å være milliardær?

– Det tenker jeg ikke på. Det er flaut å snakke om. Jeg startet sent med business. Jeg hadde idretten så lenge. Forsøkte å bli verdensmester der. Så startet jeg med business med middels utdannelse. Du kan vel si at jeg hadde 20 meter tillegg. Men jeg drar med meg et navn som er bra, sier han.

Verdiene er hovedsakelig knyttet til eierandelen i treningsselskapet Sats Elixia og eiendomsporteføljen. Maaseide anslår selv hans eierandel i Sats Elixia, som trolig selges neste år, til å være verdt rundt 325 millioner kroner, mens eiendomsporteføljen er verdt i overkant av 400 millioner kroner. Resten er likvider og eierandelene i Kraft Finans og nystartede Kraft Bank.

Best på å omgås folk

Selv mener Maaseide god folkeskikk har vært en vinneroppskrift.

– Resepten er den samme. Det handler om å få med seg gode folk.

– Er det det du er best på: å omgås folk?

– Jeg tror jeg har normal folkeskikk. Har du vokst opp i en garderobe lærer du konkurranse og å innordne deg. Hvis jeg skal skryte over noe er det at jeg er god å være på lag med.

– Og temperamentet?

– Ja, det har jeg. Da jeg var 34 år klarte jeg å bli utestengt etter å ha løftet en dommer etter brystet.

Da jeg var 34 år klarte jeg å bli utestengt etter å ha løftet en dommer etter brystet
Bjørn Maaseide, investor

Vil ha et par milliarder kroner

Tilbake på aksjefondslanseringen er Maaseide svært optimistisk for det nye aksjefondet som skal forvaltes av den gamle Skagen-forvalteren Ross Porter.

– Jeg blir skuffet om vi ikke har et par milliarder kroner under forvaltning i dette nye aksjefondet i løpet av de beste par årene, sa Maaseide på presentasjonen.

I dag er rundt 1,8 milliarder kroner av Kraft Finans' forvaltningskapital på rundt fire milliarder kroner plassert i eiendomsprosjekter, 900 millioner kroner er verdipapirer under aktiv forvaltning kroner og resten er ulike eksternt forvaltede aksjefond.

I fjor fikk Porter en avkastning på den aktive porteføljen i Kraft Finans på rundt 15 prosent, mot fem prosent for referanseporteføljen.(Vilkår)

Her kjører DN Jaguar I-Pace
Jaguars første elbil er ikke bare en elegant bil, den byr også på allsidige egenskaper.
01:49
Publisert: