Meglerhuset ABG Sundal Collier er fortsatt preget av at stemningen i finansmarkedene har surnet. For tredje kvartal på rad har finansmarkedene vært preget av uro og nedadgående trender, med bakgrunn i både krigen i Ukraina, skyhøy inflasjon og økende renter.

Etter to rekordår på rappen, har 2022 vært betydelig tyngre. Fredagens tredjekvartalstall viser at den negative trenden fra første og andre kvartal fortsetter:

Omsetningen endte på 303 millioner kroner, mot 561,7 millioner i samme periode i fjor som var selskapets sterkeste tredjekvartal noen gang.

Resultatet før skatt kom på 26,8 millioner, det er også en betydelig nedgang sammenlignet med 171,3 millioner i tredje kvartal 2021.

Selskapets skriver i sin rapport at det utfordrende bakteppet i markedet fortsatte og eskalerte i tredje kvartal, da inflasjon og renter kombinert med en spent geopolitisk situasjon rammet aksje- og kredittmarkeder.

- Det førte til at egenkapitalmarkedet ble nesten helt stengt, med nordiske volumer som falt til det laveste på fire år i tredje kvartal , sier direktør Jonas Ström.

Børsen reagerte negativt - før aksjen snudde opp igjen

ABG-aksjen falt 2,3 prosent fredag klokken 09.30. Utover dagen faller aksjen 0,1 prosent. Hittil i år har aksjene falt 30,8 prosent.

ABGs største aksjonær er Jan Petter Colliers selskap Sanden Equity. Han var en av to som grunnla meglerhuset ABG i 1984.

Meglerhuset har i tredje kvartal bistått i flere rettede emisjoner. Blant de største transaksjonene bisto ABG riggselskapet Borr Drilling i en rettet emisjon til en sum av 275 millioner dollar, tilsvarende 2,8 milliarder norske kroner.

Selskapene Zeg Power og Greenely gjennomførte også rettede emisjoner med bistand fra meglerhuset, verdiene lå på henholdsvis 200 millioner kroner og 70 millioner kroner.

Ingen nynoteringer i tredje kvartal

Bakgrunnen for ABGs resultatnedgang er at aktiviteten i finansmarkedene har roet seg betraktelig etter de euforiske tilstandene i 2020–21, som var meget innbringende for selskapets ledelse.

Meglerhusene tjener pengene sine på rådgivning, tilrettelegging av børsnoteringer, kapitalinnhentinger, obligasjonsutstedelser, analyse og meglertjenester.

ABG nøt derfor godt av en periode med euforisk stemning og mye aktivitet i finansmarkedene. Blant annet hadde man i løpet av 24 måneder hele 122 nynoteringer på Oslo Børs og tilknyttede markedsplasser som Euronext Growth.

Til sammenligning gjennomførte selskapet ingen nynoteringer på Børsen i tredje kvartal.

ABG verdsettes til rundt 2,7 milliarder kroner på Oslo Børs, der aksjen er ned rundt 37 prosent siden toppen i fjor sommer. Før det hadde kursen steget 360 prosent fra koronabunnen i mars 2020.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.