Den store norske aluminiumsprodusenten Norsk Hydro fikk et underliggende driftsresultat på 1,45 milliarder kroner i fjerde kvartal 2020.

På forhånd var det ventet et underliggende driftsresultat på 1,4 milliarder kroner, og en omsetning på 35 milliarder kroner, ifølge TDN Direkt og estimater fra aksjeanalytikere innhentet av Infront.

Hydros resultater fra fjerde kvartal 2020 skiller seg klart fra tilsvarende periode i 2019, da selskapet hadde et underliggende driftsresultat på 560 millioner kroner.

Bedre marginer og volumer nedstrøms og lavere råvarekostnader oppstrøms bidro positivt til resultatet, i tillegg til positive valutaeffekter, opplyses det, men dette ble delvis utlignet av ekstrakostnader knyttet til vedlikehold i virksomhetsområdet bauxitt og alumina.

Resultat før skatt var 8,1 milliarder kroner i fjerde kvartal 2020, sammenlignet med et underskudd før skatt på 168 millioner kroner i fjerde kvartal 2019.

Har spart 4,2 mrd.

Styret foreslår å betale 1,25 kroner per aksje i utbytte til aksjonærene. Det tilsvarer en samlet utbyttebetaling på 2,6 milliarder kroner.

– Jeg er imponert over organisasjonen vår, som klarer å holde hjulene i gang i et år preget av pandemien, samtidig som vi også oppnår våre forbedringsmål. Vi overgikk målet for kostnadsforbedringer med samlede besparelser på 4,2 milliarder kroner i 2020. Dette utgjør om lag halvparten av den samlede ambisjonen for 2025, og har også bidratt til den positive utviklingen i kontantstrøm i fjerde kvartal, sier Hydros konsernsjef Hilde Merete Aasheim i en melding.

Kursløft før nyttår

Blant analytikerne som har delt sine anslag for nye Hydro-tall, var det fem av ni analytikere som anbefaler kjøp av aksjen. Analytikerne har et kursmål på 44,6 kroner per aksje.

Hydro-aksjen steg mer enn 50 prosent gjennom november og desember 2020. Det skjedde etter et 2020 preget av koronakrisen og økonomisk usikkerhet, og frykt for konsekvensene av langvarig handelskrig mellom USA og Kina.

På sitt laveste kostet aksjen 19,63 kroner 12. mars i fjor, dagen Norge innførte strenge pandemi-restriksjoner.

På sitt høyeste kostet aksjen 57,50 kroner stykket. Det var i november 2017, kort tid før selskapet i februar 2018 slapp ut vann med avfallsstoffer gjennom en ulisensiert kanal direkte ut i Pará-elven i regnskogen i Brasil, etter en oversvømmelse. Anklager om utslipp fra selskapets rødslamdeponier har selskapet avvist, og lokale miljømyndigheter ikke funnet påvist. Saken etterforskes fortsatt av lokale myndigheter.

Denne uken ble det kjent at 40 000 personer som bor i nærheten av Hydros tre anlegg i regnskogsstaten Pará nord i Brasil har tatt ut gruppesøksmål mot Hydro med påstand om alvorlig forurensning av lokalmiljøet. Saksøkerne mener å kunne bevise alvorlige helsekonsekvenser som følge av forurensning, i tillegg til vannforgiftning og avskoging.

Hydros informasjonsdirektør Halvor Molland svarte i DN at det er blitt tatt ut flere lokale søksmål om lokal forurensning tidligere. Det nye søksmålet er formelt tatt ut for nederlandske domstoler.

– Hydro-enheter har nettopp mottatt melding om et nederlandsk søksmål fra Cainquiama, og vil svare som forespurt for den nederlandske domstolen, sa Halvor Molland tidligere denne uken. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.