Politiet mistenker at Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68), kona til eiendomsmilliardær Tom Hagen, ble kidnappet fra sitt hjem på Fjellhamar i Lørenskog i månedsskiftet oktober/november.

De antatte kidnapperne skal ha fremsatt et krav om ni millioner euro i løsepenger, ifølge VG.

Det vil de ha utbetalt i kryptovalutaen monero.

Designet for anonymitet

– Monero er blant de kryptovalutaene som er designet for å prioritere anonymitet høyest, sier Torbjørn Bull Jenssen, som jobber i kryptoinvesteringsselskapet Arcane Crypto.

Torbjørn Bull Jenssen er kryptovalutaekspert i Arcane Crypto.
Torbjørn Bull Jenssen er kryptovalutaekspert i Arcane Crypto. (Foto: Hanna Kristin Hjardar)

Monero ble utviklet i 2014. Ingen vet hvem skaperne er. Og den gjør det klin umulig å finne ut hvem som har betalt til hvem. Selv ikke monero har tilgang til informasjonen.

Den har kjapt fått rykte på seg for å tiltrekke kriminelle som er ute etter full anonymitet.

– Det heter jo at man skal «follow the money». Det er en ting det er vanskelig å gjøre i denne saken. Man kan håpe at de har tatt noen dårlige beslutninger som gjør at de blir avslørt sånn at man kan finne ut hvem som har gjort dette, men antageligvis blir det å spore pengene vanskelig i denne sammenheng, sier Bull Jenssen.

– Ganske umulig å spore

Han forklarer at monero er vanskelig å spore fordi det er brukt en uhyre avansert kryptografi for å maskere både beløp og mottagere.

– Når det er sagt, så er det man ofte henger seg opp i hvor vanskelig det er å spore i selve kryptovalutaen. Der du ofte vil fange opp kriminelle er i entry/exit-punktet, altså når du veksler i penger, sier Torbjørn Bull Jenssen.

Han sier at valutaen er mer illikvid enn for eksempel bitcoin og at det er færre steder du kan bli kvitt store mengder monero.

– Men, du kan alltids hale ting ut i tid og bruke desentraliserte børser for å gå over i andre kryptovalutaer og så ta de over til børs, og da er det ganske umulig å spore. Hvis de kriminelle vet hva de holder på med, er det absolutt mulig å holde seg helt skjult, sier Bull Jenssen.

Ingen penger – ingen kommunikasjon

Så langt har politiet anbefalt de pårørende å ikke innfri kravene. Politiet vil foreløpig ikke kommentere om det faktisk er overført verdier.

På pressekonferansen sa politiinspektør Tommy Brøske i Felles enhet for etterretning og etterforskning at politiet har hatt kontakt med den eller de som står bak på en digital kommunikasjonsplattform.

På pressekonferansen ble det spurt om det ikke var slik at man måtte overføre penger for også å få overføre beskjeder på denne plattformen, noe Brøske bekreftet.

På monero sin såkalte blokkjede kan man ikke kommunisere med sender eller mottager med mindre man også sender penger.

Får betalt gjennom donasjoner

Monero er verdens 13. største kryptovaluta med en markedsverdi på 907 millioner dollar.

Kryptovalutaen utvikles av rundt 200 programmerere som får betalt gjennom donasjoner.

– Som et samfunn er vi absolutt ingen forkjemper for at monero brukes av kriminelle. Samtidig er det slik at når du har en desentralisert valuta, er det ikke sånn at du kan hindre noen fra å bruke det. Jeg ser for meg at monero gir store fordeler for kriminelle sammenlignet med bitcoin, sa Riccardo Spagni, en av moneros hovedutviklere, til Bloomberg i fjor. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se NHO konferansen direkte
Her kan du se NHO konferansen direkte
28:33
Publisert: