Den tidligere politimannen Johnny Brenna (54) har jobbet opp mot tunge kriminelle miljøer. Han er ikke overrasket over nyheten om kidnappingen av Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68).

– Nordmenn er naive, og det er rart det ikke har skjedd før. Det er mange mennesker her i landet som har store verdier og som burde tenkt personlig sikkerhet i større grad enn de har gjort. Vi er ikke veldig opptatt av personlig sikkerhet generelt i samfunnet heller, mener Brenna.

– Det er mange mennesker her i landet som har store verdier og som burde tenkt personlig sikkerhet i større grad enn de har gjort, sier den tidligere politimannen Johnny Brenna.
– Det er mange mennesker her i landet som har store verdier og som burde tenkt personlig sikkerhet i større grad enn de har gjort, sier den tidligere politimannen Johnny Brenna. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix)

Han har tidligere jobbet som politispaner ved Oslo politidistrikt og som rådgiver i et sikkerhetsfirma, samt skrevet bøker om personlig sikkerhet.

– Det har skjedd kidnappinger i utlandet, så det har bare vært et tidsspørsmål når det kommer et anslag mot noen her. For vi har et åpent samfunn, det er lett å finne ut av folk, og vi har åpne grenser.

Advarer mot kidnapping

Allerede i 2011 advarte Næringslivets sikkerhetsråd om at norsk næringsliv må forberede seg på at nøkkelpersoner med tilgang til store verdier kan bli kidnappet av kriminelle.

Dette er beslektet med begrepet tigerkidnapping, som vanligvis defineres som en kidnapping, med et påfølgende krav om at personer tett på den kidnappede skal begå et nytt lovbrudd.

Det er foreløpig ikke noe som tilsier at det er snakk om en tigerkidnapping i bortføringen av Anne-Elisabeth Falkevik Hagen.

Det er også gjerne organiserte kriminelle som står bak, og 10–20 personer kan være involvert i planleggingen og utføringen.

Næringslivets sikkerhetsråd har utarbeidet en veileder om slik kidnapping av toppledere og deres familiemedlemmer, men rådet vil ikke gå offentlig ut med denne.

– Det gjorde vi i samråd med politiet, fordi vi så en trend i Europa av kidnapping av næringslivsledere, sier Jack Fischer Eriksen i Næringslivets sikkerhetsråd (NSR), som er eid av NHO, Finans Norge, Virke, Spekter og Rederiforbundet.

NSR jobber med å forebygge kriminalitet mot næringslivet.

Mener folk må være «mer på alerten»

Tidligere politimann Johnny Brenna tror mange vil føle bekymring etter denne saken, men frykter ikke flere lignende anslag.

– Men det er sunt av folk å tenke litt mer sikkerhet i hverdagen enn de gjør, for vi har ingen god sikkerhetskultur i ryggmargen fordi vi har vært forskånet for den type kriminalitet, sier Brenna.

Døgnkontinuerlig overvåkning og livvakter slik kongefamilien har, mener han de færreste har behov for.

– Jeg tenker at man må observere mer, være mer på alerten og følge med på omgivelsene. Være mer bevisst på hva man legger ut av informasjon om seg selv og ha noen tekniske løsninger som overvåkning på egen mark. Da har man kommet langt allerede, sier Brenna.

Etter at nyheten om bortføringen av Anne-Elisabeth Falkevik Hagen ble kjent, fikk Brenna to telefoner fra folk som ønsket bistand med risiko- og sårbarhetsanalyser som han har henvist videre.

Dette er tipsene

Selskapet Sikkerhetsledelse tilbyr rådgivning blant annet innen personsikring, beredskap og krisehåndtering. Ifølge daglig leder Anders Lavik Bøe har det ikke vært noen stor vekst i markedet for personsikring de siste årene. Han ble svært overrasket over nyheten om kidnappingen.

– Dette er en veldig spesiell og alvorlig sak, det har ikke vært tilsvarende saker i det offentlige, sier Bøe.

Sikkerhetsledelse har følgende råd til personer som frykter for egen sikkerhet:

 • Sjekk hvem som ringer på døren. Ikke åpne for ukjente personer.
 • Ha alltid mobiltelefon lett tilgjengelig og ladet opp.
 • Ring politiet på 112 ved mistenkelige observasjoner og faresituasjoner.
 • Sjekk kort om det er ukjente eller mistenkelige personer utenfor når du går ut av bopel, arbeidssted og andre faste tilholdssteder.
 • Vær oppmerksom på hvem som oppholder seg i nærheten når du nærmer deg dine faste tilholdssteder.
 • Ikke vær opptatt med mobiltelefon eller annet når du oppholder deg utendørs eller i uoversiktlige områder.
 • Vær mentalt forberedt – tenk «hva gjør jeg dersom…?»
 • Ta raskt tilhold dersom en akutt trusselsituasjon oppstår: Oppsøk et sted hvor det oppholder seg mennesker, og tilkall oppmerksomhet ved høy stemmebruk.
 • Sikre bilen i låst garasje dersom mulig.
 • Vær åpen om din situasjon overfor dine nærmeste kolleger, slik at de kan bidra til økt trygghet i hverdagen og være en støtte dersom en trusselsituasjon oppstår.
 • Planlegg og innfør sikringstiltak ved utenlandsreiser, særlig til risikoområder.

Anders Lavik Bøe i Sikkerhetsledelse opplyser at bedriften blant annet kartlegger og anbefaler tiltak for enkeltpersoner.

Fire menn presset en venn til å gi fra seg innloggingen til hans kryptovaluttakontoer.
Fire menn presset en venn til å gi fra seg innloggingen til hans kryptovaluttakontoer. (Foto: Faksimile fra NY Post)
En britisk kryptovalutamegler utsatt for et væpnet ran
En britisk kryptovalutamegler utsatt for et væpnet ran (Foto: Faksimile fra The Telegraph)
Pavel Lerner, sjef i kryptoselskapet Exmo Finance kidnappet i Ukraina
Pavel Lerner, sjef i kryptoselskapet Exmo Finance kidnappet i Ukraina (Foto: Faksimile fra Reuters)

– Det viktigste er å være bevisst sin egen person og trusselbildet i samfunnet, og hvilke tiltak man selv kan leve med, sier Bøe.

Sikkerhetsledelse ble etablert i 2005 og har de siste fem årene omsatt for mellom seks og syv millioner kroner i året.

Kryptoformuende særlig utsatt

Samtidig som kryptovaluta er blitt mer og mer populært, har det internasjonalt kommet flere rapporter om ran eller kidnappinger med krav om penger i kryptovaluta. Angrepene har imidlertid i hovedsak vært rettet mot personer med store verdier i kryptovalutaer.

 • I november 2018 ble fire menn fra New York siktet for å ha presset en venn til å gi fra seg innloggingsinformasjon til sine kryptovalutakontoer, ifølge NY Post.
 • I januar i 2018 ble en britisk kryptovalutamegler utsatt for et væpnet ran i sitt hjem og tvunget til å overføre en ukjent sum i kryptovaluta til ranerne, ifølge The Telegraph.
 • I desember i 2017 ble en Pavel Lerner, sjef i kryptoselskapet Exmo Finance kidnappet i Ukraina, men løslatt etter å ha betalt én million dollar i bitcoin-løsepenger, ifølge Reuters.

Digitalsjef Christoffer Hernæs i Sbanken sier at det spesielle med denne saken er det størrelsen på løsepengebeløpet, dersom rapportene fra VG om en sum på ni millioner euro er korrekt.

– Ettersom krypto har gått fra å være et nisjetema til å bli mainstream de siste årene, er det forventet at kriminelle miljøer som vanligvis har holdt seg «low tech» får øynene opp for kryptovaluta, sier Hernæs.

Les resten av intervjuet med Christoffer Hernæs her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Osman Kibar: Derfor ber de antatte kidnapperne om utbetaling i kryptovalutaen Monero
02:52
Publisert: