Hver uke siden 2009 har Kristian Tunaal utarbeidet DNB Markets' ukeportefølje. Etter å ha hentet seg inn etter finanskrisen, har det vært svært gode år for DNB. Men for åtte år siden gjorde han sin verste investering for DNB Markets, noe han fortsatt prøver å fortrenge.

– Jeg har sikkert gjort mange tabber. Mitt skrekkminne er farmasiselskapet Clavis, som skulle utvikle ny kreftmedisin. Da produktet ikke besto testene, falt aksjen med 96 prosent. Lærdommen er at risikostyring er viktig, sier Tunaal.

«Snøballeffekten»

Denne uken er hans siste som aksjestrateg for DNB Markets før han går over i ny jobb hos Alfred Berg Kapitalforvaltning som porteføljeforvalter. Tunaals stilling i DNB Markets vil bli tatt over av Paul Harper. Dersom du hadde fulgt Tunaals råd siden 2009 hadde det gitt gode penger i lommeboken.

– Hadde du startet med en tusenlapp i 2009, hadde du sittet med nesten 10.000 kroner nå. Det er ikke inkludert kurtasje, men det er ikke så stort tall at det hadde ødelagt avkastningen, sier Tunaal.

Han viser til at porteføljen siden 2009 har gitt en avkastning som er rundt tre ganger høyere enn Oslo Børs' hovedindeks.

Etter finanskrisen spesielt gikk det bra for DNB Markets.

– 2009 var et veldig godt år for da hadde vi en innhenting etter finanskrisen. Vi hadde 91 prosent i avkastning i 2009, så da hadde man nesten doblet pengene etter første året. Det viser at det hjelper med avkastning over tid. Det er snøballeffekten, det drar på seg. Vi startet veldig bra, og har hatt meravkastning ni av ti år, sier Tunaal.

Kristian Tunaal har i 11 år vært ansvarlig for DNB Markets portefølje, denne uken er det siste gang han tar ansvar for porteføljen til Den Norske Bank.
Kristian Tunaal har i 11 år vært ansvarlig for DNB Markets portefølje, denne uken er det siste gang han tar ansvar for porteføljen til Den Norske Bank. (Foto: Kristine Nyborg)

På rett spor

Selv om Tunaal har gjort gode investeringer for DNB Markets, er han ikke enig i at løsningen er så enkel som å bare følge i andres fotspor.

– Om det er noe lurt å følge andres fotspor, avhenger av hvem de er. Ett råd er å ha en strategi, og følge den. Det er mange strategier som fungerer, men ikke vingling, sier Tunaal.

Denne uken har han valgt å ta ut Storebrand fra porteføljen mens NRC og Subsea 7 kommer inn.

– Hvorfor går Storebrand ut denne uken?

For det første må noe ut når annet kommer inn. En viktig ledende indikator er lange renter, der har vi hatt en kraftig oppgang siden sommeren 2006, men nå har oppgangen stoppet opp. Det momentet er dødt inntil videre, sier Tunaal.

Isteden velger han altså å satse på NRC Group, som leverer tjenester til blant annet jernbaneutbygging.

– Det er noe av det «hotteste buzzwordet» nå om dagen. Alle er interesserte i å investere i det, sier Tunaal.

Alexander Larstedt Lager Arctic i Fund Management legger til to nye selskaper i porteføljen denne uken; Equinor og TGS, ut går Yara, Olav Thon Eiendomsselskap og Salmar.
Alexander Larstedt Lager Arctic i Fund Management legger til to nye selskaper i porteføljen denne uken; Equinor og TGS, ut går Yara, Olav Thon Eiendomsselskap og Salmar. (Foto: Elin Høyland)

Sterkt oljemarked

Sparebank 1 Markets velger å beholde samme portefølje som uken før. Dette begrunner analytiker Petter Kongslie i Sparebank 1 Markets med at oljemarkedet står sterkt.

– Med et underliggende sterkt oljemarked støttet av stadig økning i etterspørsel på i overkant av en million fat i året, flaskehalser på tilbudssiden, og lange perioder med økt uttømmingshastighet, gjør vi ingen endringer denne uken og beholder vår overvekt mot selskaper eksponert mot et sterkt oljemarked, skriver Kongslie i en mail til DN.

Arctic Fund Management satser også på oljemarkedet og legger inn Equinor og TGS i sin portefølje.

– Equinor nyter godt av sterke olje og gasspriser. Det er kraftig økning i Kinas import av lng, noe som muliggjør vedvarende sterk markedsbalanse for naturgass i Europa, skriver forvalter Alexander Larstedt Lager i Artic Fund Management i en mail til DN.

– Selskapet var først i oljebransjen til å øke sitt utbytte, og fremover forventer vi at Equinor starter et program for tilbakekjøp av aksjer, legger Larstedt Lager til.

Arctic tar denne uken ut Yara, Olav Thon Eiendomsselskap og Salmar fra sin portefølje. (Vilkår)

– Det er ikke en handelskrig ennå, men det kan nok være forberedelser for en, sier Robert Halver i Baader Bank og tror vi kan få det mye gøy fremover.
01:03
Publisert: