– Er det noen utlendinger her? Jeg håper ikke det, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SR Bank til forsamlingen i Klubben selskapslokaler i Kristiansand før han presenterer tidenes mest positive konjunkturrapport for oljebeltet fra Agder til Hordaland.

25 prosent svakere krone

Rapporten, som DN omtalte i avisen torsdag, viser at seks av ti bedrifter i regionen venter vekst. For de oljerelaterte bedriftene er optimismen enda større; der venter syv av ti vekst og to av tre planlegger å ansette flere folk i år. Banken anslår nå at det kan bli skapt 10.000 nye jobber i regionen i 2018.

Den svake kronekursen er en vesentlig årsak til at næringslivet er blitt betydelig mer konkurransedyktig.

– Det er selvfølgelig ikke den eneste forklaringen. Kraftige kostnadskutt særlig i oljerelaterte bedrifter spiller også inn. Men kronekursen er blitt 25 prosent svakere mot de mest sentrale valutaene på tre-fire år. Det vil si at alt er blitt 25 prosent billigere i Norge. Sist gang euroen var i ti kroner var under finanskrisen i 2008. Men dette kan snu veldig raskt, og da vil det slå rett inn på topplinjen hos de norske bedriftene, sier Knudsen.

Holde kjeft

– Du er redd utenlandske investorer skal kaste seg over den norske kronen nå?

– Ja. Så nå gjelder det å holde kjeft, sier han og smiler.

– Vi har sett det tidligere, når de økonomiske konjunkturene blir bedre, at investorene gjerne begynner å se nærmere på mindre valutaer som den norske kronen. Er vi uheldige nå, vil det skje også denne gangen nå som det er god økonomisk utvikling også i en rekke andre land, sier han og ber pent, også det med et smil, om at denne artikkelen ikke blir publisert internasjonalt.

– PMI-indeksen, som måler industriaktiviteten i Norge, er den høyeste på ti år, arbeidsledigheten den laveste på ni år, oljeprisen er solid opp og oljeinvesteringene øker. Hva er da igjen som kan holde kronen så svak? Det måtte være boligpriser og nordmenns gjeldsnivå, sier han og legger til at han nok tror utlendingene får dette med seg.

– Derfor tror vi også at kronen skal ned mot ni kroner mot euro i år. Det betyr i så fall en ti prosent sterkere krone enn i dag, sier Knudsen.(Vilkår)

Kina: 626 millioner overvåkningskameraer innen 2020
Overvåkningskameraer utstyrt med kunstig intelligens kan blant annet spore opp kriminelle ved hjelp av ansiktsgjenkjennelsesteknologi.
01:04
Publisert: