I 2018 bidro flyselskapet til et sviende tap for familiens investeringsselskap.

Som forvalter i Skagen Kon-Tiki var Kristoffer Stensrud en av Norwegians mest lojale investorer. Men etter at han i 2017 trakk seg som Kon Tiki-forvalter, begynte Skagen å selge seg ned i flyselskapet.

Stensrud beholdt imidlertid klokkertroen på Norwegian og kjøpte seg vinteren 2018 kraftig opp i selskapet, gjennom sitt private investeringsselskap. Den beslutningen har han foreløpig fått svi for.

Da DN snakket med Stensrud i mars i fjor hadde han investert rundt 25 millioner kroner i flyselskapet og sparte ikke på kruttet når han forklarte hvorfor han har så stor tro på selskapet.

– Historien minner ikke lite om John Fredriksen på begynnelsen av 2000-tallet da establishment og analytikere ristet på hodet og uffet seg. Men det ble et verdensimperium av det, sa Stensrud, og slo fast at det samme trolig ville skje med Norwegian

Spådde aksjen i 500

Stensrud spådde samtidig at Norwegian-aksjen kunne nå 500 kroner per aksje, og at selskapet snart ville gå med milliardoverskudd.

– Med en ferdigfinansiert base i 2019/20 kan selskapet generere 10–12 milliarder i ebitda, sa han til DN.

Ebitda er driftsresultat før avskrivinger.

Stensrud tok i hvert fall feil på ett punkt. Aksjekursen handles nå til rundt 35 kroner per stykk etter en sterkt utvannende emisjon i vinter. Ifølge Bloomberg venter analytikerne at Norwegian vil levere et ebitda-resultat på 7,5 milliarder for 2019 og 9,2 milliarder 2020.

Først i 2021 bikker det forventede driftsresultatet ti milliarder.

Stensrud kjøpte aksjer i Norwegian-emisjonen våren 2018 og kjøpte seg ytterligere opp utover sommeren og høsten. I august i fjor eide han Norwegian-aksjer for 55 millioner kroner og holdt fast ved sin kursspådom.

– Antagelsen om verdier på 450–500 kroner per aksje er bekreftet, sa han til DN.

Tapte 83 millioner i 2018

Ikke lenge etter, i begynnelsen av september startet en heftig kursnedgang på drøyt 77 prosent.

Kursfallet bidrar til å tynge årsresultatet til Kristoffer Stensruds personlige investeringsselskap Månebakken, og Stensrud-familiens felleseide investeringsselskap Stavanger Forvaltning.

DN har siden i vinter gjentatte ganger stilt Kristoffer Stensrud spørsmål om Norwegian-investeringen og hans tidligere kursspådommer. Den tidligere forvalteren har ikke besvart DNs henvendelser.

I desember 2018 ble det meste av Stensrud-familiens børsnoterte investeringer samlet i investeringsselskapet Stavanger Forvaltning. Kristoffer Stensruds Norwegian-aksjer fulgte med på flyttelasset.

2018-regnskapet til Månebakken viser at året endte med et underskudd etter skatt på nær 83 millioner kroner for Stavanger Forvaltning.

Reddes av øl

Ifølge DNs aksjonærregister satt Stavanger Forvaltning ved årsskiftet på en rekke aksjer som har gjort det dårlig de siste årene. Foruten 260.000 Norwegian-aksjer satt selskapet på store aksjeposter i det kriserammede rederiet Solstad Offshore, oljeserviceselskapet Archer og riggselskapet Borr Drilling.

Månebakken as, som er heleid av Kristoffer Stensrud, eier 12 prosent av aksjene i Stavanger Forvaltning, mens hans fire barn eier rundt 22 prosent hver.

Månebakkens årsrapport for 2018 viser at året endte med et resultat etter skatt på 53,2 millioner kroner. Dette er en betydelig nedgang fra et overskudd på 233 millioner kroner året før.

Salget av aksjer i bryggeriet Lervig er blant elementene som drar årsresultatet til Månebakken mest opp. I fjor høst investerte det amerikanske fondet Orkila Capital 160 millioner kroner i Stavanger-bryggeriet. Ifølge årsregnskapet til Månebakken bidro dette til et overskudd etter skatt på 99 millioner kroner i holdingselskapet LabHoldco som er 56 prosent eiet av Månebakken. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.