I en årrekke var han profilen bak vekstmarkedsfondet Kon-Tiki, Skagenfondenes store suksesshistorie som tiltrakk seg investorer fra fjern og nær.

Mandag kom meldingen om at Kristoffer Stensrud nå trekker seg helt fra forvaltningsteamet bak fondet, og går over i en mentorrolle i det Stavanger-baserte forvaltningsselskapet. Hvor mye tid han nå vil bruke i selskapet han selv var med på å grunnlegge, er han ikke klar på.

– Tiden vil vise. Mange utfordringer i Skagen fremover, skriver Stensrud i en kort tekstmelding.

Selskapet har definitivt vært gjennom en røff periode. Ved inngangen til året ble en av fem stillinger kuttet i Skagenfondene etter at forvaltningskapitalen hadde krympet fra 140 til 83 milliarder kroner. Svakere avkastningsresultater er en del av historien. Aktiv forvaltning har også vært mindre populært i de siste årene blant mange småsparere, som i stedet har søkt seg til passive indeksfond med lavere forvaltningshonorarer.

I tillegg kommer det at Skagenfondene har vært gjennom en periode med store personellutskiftinger, der tidligere profiler som Harald Espedal og Kristian Falnes har sluttet, og gründerne Tor Dagfinn Veen og Åge Westbø har trukket seg tilbake.

Svakere resultater gjelder også for Kon-Tiki. Både i år, siste år, siste tre år og siste fem år ligger fondet bak sin referanseindeks i avkastning. Takket være noen strålende år like etter oppstarten i 2002 ligger imidlertid fondet fortsatt foran referansen hele perioden sett under ett, med 15,17 mot 9,66 prosent avkastning per år.

– Kristoffer vil bli en verdsatt mentor, særlig for de yngre porteføljeforvalterne. Han er svært kunnskapsrik og har en egen evne til å bruke den. Han er ukonvensjonell, nysgjerrig og åpen. Den nye rollen passer personligheten hans godt og han vil fortsette å være til stor nytte for alle kundene i Skagen, sier administrerende direktør Øyvind Schanke i en pressemelding.

Schanke kom inn i rollen i fjor, rett fra jobb i Oljefondet i London. Stensruds erstatter kommer også fra Oljefondet. Han heter Fredrik Bjelland har vært porteføljeforvalter og hatt spesielt ansvar for Kina.

Selv fortsetter Stensrud som en storeier i Skagenfondene.

Hans store lidenskap ved siden av finans fortsetter å være håndverksøl som eier av Lervig Aktiebryggeri. (Vilkår)