Euroen har på det meste onsdag blitt handlet til 9,9723 norske kroner. Dette er det dyreste nivået euroen er blitt handlet til i valutamarkedet siden 29. desember 2008.

I skrivende stund koster en euro 9,96 kroner.

Siden euroen ble innført i 1999 har det bare skjedd fire ganger tidligere at den er blitt handlet på dyrere nivåer mot kronen. Alle disse fire dagene var i romjulen 2008.

100 svenske kroner kostet onsdag ettermiddag 100,01 norske kroner.

Liten likviditet

– Årsaken er et det er kjempelite handel i den norske kronen. Det har i det siste vært generelt veldig liten likviditet i kronehandelen, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management.

Han påpeker også at kronefallet onsdag kom etter at de nordiske og europeiske markedene hadde stengt, og at det for tiden er nærmest null interesse for å handle for kroner i USA.

Norge og Sverige i samme båt

Både den norske og svenske kronen har vært usedvanlig svak i hele høst. Wilhelmsen mener det startet da det ble klart at Stefan Ingves fortsetter som sjef for den svenske sentralbanken – Riksbanken.

– Det er ingenting fundamentalt som tilsier at kronen skal være så svak. Men med Ingves mistet markedene troen på snarlige renteøkninger i Norden, sier Wilhelmsen.

Han peker videre på at først stagnerte og falt de norske boligprisene, og at de fra oktober fikk følge av fallende boligpriser i Sverige.

Til slutt minner Wilhelmsen om at Norges Bank frem til 16. desember kjøpte rundt 900 millioner norske kroner daglig, men at det nå er stopp.

– Det sitter rett og slett ikke noen på den andre siden av bordet lenger som vil kjøpe kroner, og da faller den. Men dette er kortvarig og vil snu, kanskje allerede før nyttår, sier Wilhelmsen.(Vilkår)

Slik tar du julevasken på Facebook
Flere titalls tredjeparter kan tappe informasjon om deg og dine venner på Facebook. Slik kutter du tilgangen med noen få trykk.
02:35
Publisert: