Utover tirsdagen styrket kronekursen seg, og for første gang siden koronakrisen startet var en euro tirsdag verdt under 11 norske kroner.

En euro kostet tidlig tirsdag kveld 10,99 norske kroner, en nedgang på 1,25 prosent i løpet av dagen. En dollar kostet 10,13 norske kroner, en nedgang på 1,7 prosent.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets peker på at valutakursen ofte har en spesiell korrelasjon med oljeprisen, men at det er flere faktorer som spiller inn når kronen nå har styrket seg.

Kjetil Olsen.
Kjetil Olsen. (Foto: Ida von Hanno Bast)

– Det er ikke lett å peke ut noen helt presise drivere, men det finnes en joker som vi tror er med på denne utviklingen, sier han.

Størrelsen på underskuddet på statsbudsjettet avgjør hvor mye kroner som skal veksles fra valuta til kroner. En stor del av den vekslingen skjer gjennom oljeselskaper, som for eksempel kan ha inntjening i dollar, og når de betaler skatter og avgifter i Norge, betales dette i norske kroner.

Norges Bank må dekke mer av underskuddet når inntekter i oljeinntektene går ned.

En viktig kronekjøper på banen

Olsen mener at Norges Banks oppkjøp av kroner for omtrent 2,1 milliarder hver dag kanskje ikke er blitt så godt lagt merke til ennå, men at det spiller en rolle som joker for kronekursen.

– Vi har ment at kronekjøpene til Norges Bank har kunnet være en driver som styrker kronen over tid, men vi har vært usikre på når, sier Olsen.

Sjeføkonomen påpeker at dette utgjør omtrent 4–5 prosent av den daglige omsetningen av kroner i markedet.

– Hvis disse mekanismene for eksempel får mer oppmerksomhet blant internasjonale hedgefond som vil bli med på den veien, kan det igjen gjøre kronen litt sterkere ved at de tar noen spekulative posisjoner, sier Olsen.

Statens oljeinntekter strupes, samtidig som utgiftene øker voldsomt, noe som gjør at regjeringen i revidert nasjonalbudsjett foreslår å doble uttaket av Oljefondet til 480 milliarder kroner.

Torsdag forrige uke kuttet Norges Bank styringsrenten til historiske null prosent. Selv om kronekursen ikke fikk det største utslaget etter annonsering, svekket kronen seg til 10,30 mot amerikansk dollar og 11,12 mot euro.

Kronekollaps i mars

Nedgangen av kronekursen har i stor grad vært påvirket av oljeprisfallet og nedstengningen av samfunnet.

Det hele toppet seg natt til 19. mars da kronekursen kollapset, og prisen for både euro og dollar steg med over 50 øre.

Kronesvekkelsen som inntraff den natten var kraftig nok alene til å gå inn i historiebøkene som en av de verste dagene for kronekursen i løpet av de siste 50 årene.

Når det gjelder kronekursen fremover, understreker igjen Olsen at det er vanskelig å spå retninger.

– Kronen er ekstremt utsatt for risikosentimenter i internasjonale markeder, og kursen avhenger av aksjemarkeder, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.