Lørdag morgen falt verdens største digitale valuta, bitcoin, til under 20.000 dollar. Det er første gang siden 14. juli i år.

Markedsanalytikerne knytter fallet opp mot Fed-sjef Jerome Powells tale under Jackson Hole-samlingen fredag. Sentralbanksjefens tydelige kommunikasjon om at kampen for å dempe inflasjonen «vil bli smertefull» og kreve flere rentehevinger, sendte samtlige indekser på Wall Street ned. Indeksene har ikke falt like tungt siden juni. For industritunge Dow Jones måtte man tilbake til mai for å finne et like kraftig fall på 3,03 prosent.

Også kryptovalutaene falt etter Powells tale fredag. Bitcoin nådde sitt laveste nivå siden 14. juli.

– Powells innrømmelse om at det vil bli smertefullt før Fed letter på renten, var ganske haukaktig, sa forskningssjef Josh Olszewicz i digital asset-fondet Valkyrie Investments til Bloomberg.

I likhet med Wall Street falt bitcoin for andre uke på rad. Natt til lørdag falt kryptovalutaen så mye som 3,4 prosent. Lørdag klokken 08.30 norsk tid ble bitcoin handlet for 19,947 dollar. Dette er første gang siden 14. juli at verdens største kryptovaluta faller under 20.000 dollar. Senere på dagen krøp kursen like over 20.000 dollar igjen.

DNB Markets venter resesjon i USA

I et intervju med DN tidligere denne uken uttalte sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets at de venter en resesjon i USA etter nyttår. Det er dårlige nyheter for kryptomarkedet, mener analytiker Vetle Lunde i analyseselskapet Arcane Crypto.

– Det siste året har vært preget av svært høy korrelasjon mellom krypto og det amerikanske aksjemarkedet og det er derfor gode grunner for å tro at en resesjon og svake amerikanske markeder vil reflektere dårlig på kryptomarkedet.

I juni falt bitcoin-kursen til under 20.000 dollar etter å ha nådd 47.500 dollar i slutten av mars. Kryptofallet ble forklart både med Feds pengepolitiske innstramninger og flere hendelser i kryptomarkedet som skapte usikkerhet. Blant annet kollapset kryptovalutaene luna og terra, og coinbase, en av verdens største kryptoplattformer, sa opp 18 prosent av de ansatte, altså nær en femtedel av arbeidsstokken.

Selv om konsekvensene av en resesjon vil være store, understreker Lunde at sentralbankene verden over nå står «i en snedig spagat» mellom inflasjonspress og resesjonsfrykt.

– Skulle Fed vise tegn til å mykne som følge av denne spagaten er det nærliggende å tro at det vil reflektere godt på bitcoin, sier Lunde, og peker da på mulighetene for mer forsiktige rentehevinger.

Den siste uken har bitcoin blitt handlet til mellom 20.000 og 22.000 dollar. Ether, som er den nest største kryptovalutaen, falt så mye som 5,5 prosent til 1,471 dollar. Mens kryptovalutaene Solana og Avalanche falt så mye som 6,4 og 6,9 prosent etter Fed-sjefens tale fredag.

Opprettholder en restriktiv politikk

Investorer verden over fulgte nøye med på Fed-sjef Jerome Powells Jackson Hole-tale fredag. Talen var klar: sentralbanken vil ikke trekke seg tilbake i kampen mot rask inflasjon. Å temme den amerikanske inflasjonen vil «påføre amerikanske husholdninger og selskaper smerte», uttalte sentralbanksjefen.

– Dette er de uheldige konsekvensene ved å redusere inflasjonen. Vi vil fortsette frem til vi er sikre på at jobben er gjort, sa Powell.

John C. Williams, president og administrerende direktør i Federal Reserve Bank of New York, Lael Brainard, nestleder i styret til Fed, og Jerome Powell, sentralbanksjef, i Teton National Park der finanstopper fra heleverden møttes til Jackson Hole-samlingen fredag.
John C. Williams, president og administrerende direktør i Federal Reserve Bank of New York, Lael Brainard, nestleder i styret til Fed, og Jerome Powell, sentralbanksjef, i Teton National Park der finanstopper fra heleverden møttes til Jackson Hole-samlingen fredag. (Foto: Jim Urquhart/Reuters/NTB)

Fed-sjefen ga også uttrykk for at sentralbanken, i motsetning til under den høye inflasjonen på 60- og 70-tallet, vil holde renten oppe til de ser en tydelig reduksjon i inflasjonen.

– Å gjenopprette prisstabilitet vil sannsynligvis kreve å opprettholde en restriktiv politikk i noen tid. Historien advarer sterkt mot å løsne politikken for tidlig, sa Fed-sjefen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.