– Jeg har ikke eid kryptovaluta selv, men jeg har vært med på en del aksjer og emisjoner, og tjent penger på det. Det har ikke vært av stor betydning. Hadde jeg eid, hadde jeg nok solgt det for lenge siden, altså solgt det tidlig.

Det sier milliardær og investor Arne Fredly (57) i et intervju gjort med DNB i forbindelse med konferansen DNB Invest.

Fredly er tidligere meglersjef og partner i meglerhuset Sundal Collier, men har de seneste årene bodd i Monaco og er nå en aktiv investor på Oslo Børs. Han var i en årrekke Norges best betalte megler.

I intervjuet med DNB deler Fredly sine beste investeringsråd, tanker rundt prisingen i markedet – og kryptovaluta.

Gjennom tre ulike selskaper var Fredly tidligere på eiersiden i det børsnoterte, norske kryptoselskapet Harmonychain, men han er nå helt ute av selskapet. Fredly har tro på at blokkjedeteknologien er kommet for å bli, men han har ikke like stor tro på kryptovaluta.

– Du har selskaper som Kryptovault, som har svære lagre ved Hønefoss og andre steder, med svære datamaskiner som summer og går. For det første så kan du kjøpe disse datamaskinene, den produksjonen kunne vært brukt til pleiere på et pleiehjem i stedet. Også bruker du masse grønn, fin strøm. Jeg synes det blir for dumt, sier Fredly og understreker:

– Blockchain ja, men miningen er håpløs.

Nykommere på Børsen

Siden koronaåret 2020 har nye og ferske investorer strømmet til aksjemarkedet. Etter at finansmarkedene og oljeprisen kollapset i februar og mars i fjor, har det nesten bare gått oppover, og «alle» vil være med. I fjor kjøpte over 90.000 nordmenn sin første aksje. Rekordmange nordmenn satser på Børsen.

At flere deltar i aksjemarkedet er gledelig, mener Fredly, men han oppfordrer børsnykommerne til å opptre edruelig.

– Det er ikke bra for hverken aksjefond eller banken eller noen, om man får skuffelser. Jeg vil si at for en privatperson med noen hundre tusen eller mer, så ville jeg gått i aksjefond eller indeksfond.

For privatpersoner som ønsker å sette av rikelig med tid, gjelder litt andre regler, mener han. Fredly råder nye og dedikerte investorer til å tenke selv.

– Hvis du baserer deg på det som står i avisen, hvilke oppgraderinger og nedgraderinger analytikerne gjør, da kommer du ikke til å tjene penger altså, sier han, og legger til:

– Det samme vil jeg si om bjellesauer, som meg selv. Det som kanskje ikke kommer frem i avisen når noen har kjøpt aksjer, er at vi eller andre har kjøpt det på en mye lavere kurs. Kanskje er den allerede opp 50 prosent, og noen av bjellesauene er på vei ut. Det har skjedd før, sier han under DNB-konferansen.

Flere vil redde verden

I år har hovedindeksen på Oslo Børs steget med nær 20 prosent, og 80 prosent siden koronakrakket i fjor. De siste månedene har både investorer og analytikere advart om høy prising av aksjer, og flere mener markedet kan være modent for en korreksjon.

Fredly mener man bør ha respekt for at markedet bestemmer.

– Vi hadde da en del aksjer, i den «nye økonomien» – karbonfangst, hydrogen, vind og så videre. De har vært ekstremt overpriset, men fortsatt var det aksjer som var fornuftig priset, som for eksempel finans og bank. Noen mener liksom at det ikke er så spennende, men ofte er det det kjedelige som er det spennende, sier han under DNB-konferansen.

Fredly mener en del av de nye investorene er villig til å få null avkastning fra investeringene, så lenge det redder verden. Han tror interessen for ESG-selskaper vil fortsette i tiden fremover.

– Så er det et stort spørsmål om hvordan man redder verden da. Noen mener det å redde verden er å lage mer gass fra Nordsjøen, og stenge alle kullkraftverk i Kina. Mens noen er helt uenig, og mener man må stenge Nordsjøen og kullkraftverkene. Men det er ikke praktisk, du får jo ikke gjort alt samtidig.

– Du må brenne for noe

Den erfarne investoren mener det først og fremst er interesse og motivasjon som skal til for å bli en vellykket investor.

– Det var jo folk som sa til meg på 90- tallet: «Du har fem millioner, orker du mer nå?» – også er det 50 millioner. Men det er ikke sånn det er, du vil mer. Det er som idrettsutøver, du må nullstille, sier han.

Fredly sier i praten med DNBs Håkon Hansen at alle som har en sterk interesse vil bli god i det de holder på med.

– Du må brenne for noe. Jeg pleier også å si at hvis du er for smart, hvis du er mer enn 140–150 i IQ, da går det ofte feil vei. Fordi en fin 120 holder i massevis, men det er interesse som teller altså. Interesse og motivasjon. Også er det denne mestringsfølelsen som jeg tror er viktig for alle, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.