– Mitt første bud til bitcoinkunder er å ikke oppbevare penger på disse børsene.

Bjørn Bjercke kaller seg «Mr. Bitcoin Norge». Han er krystallklar etter at kryptovalutabørsen Bitcoins Norge meldte om dataangrep hos sin systemunderleverandør, amerikanske Alphapoint, og varslet stans i all handel og salg av kundenes kryptovaluta.

Det kunne kundene unngått, ifølge Bjercke.

– Gjør handlene dine, men ta ut pengene og oppbevar dem privat. Eierskap av bitcoin er eierskap av en privatnøkkel. Eier du ikke din egen nøkkel, så eier du heller ikke pengene dine, sier han.

Kryptoeksperten, som tidligere har vært tilknyttet blant annet EY, har fulgt Bitcoins Norge siden etableringen og har selv en konto med det han kaller et «ubetydelig beløp».

Bitcoins Norge-underleverandøren Alphapoint sendte tirsdag ut en uttalelse om at selskapet ble utsatt for såkalt phishing, som betyr at noen har forsøkt å stjele innloggingsinfo fra kundene, men at selskapet har «minimert skadene».

Bitcoins Norge-kundene skulle få tilbake pengene, men kun til verdien de hadde 1. mai år – datoen da innbruddet ble oppdaget.

– Fremstår som svindel

Bjercke sier bitcoinbørser sjelden blir hacket av utenforstående, men av noen med kjennskap til nøklene som kundene har oppgitt. Han viser blant annet til saken med Mt. Gox-børsen i Tokyo, som på et tidspunkt var verdens største bitcoinbørs før den kollapset i 2014.

– Jeg er ikke overrasket over at det har vært et innbrudd, men jeg er overrasket om dette er utført av en ekstern aktør. Det er ekstremt vanskelig å skulle hacke slike systemer. Sjansene for at det er en ekstern aktør utenfor både Bitcoins Norge eller Alphapoint som har stått bak et innbrudd, er like sannsynlig som å vinne i lotto hver lørdag fra du blir født til du er 100 år gammel, sier han.

– Kundene har godtatt

Bitcoins Norge-sjef Ole André Torjussen gikk i DN onsdag kveld ut med svar på noe av kritikken mot selskapet. Kundenes skarpeste skyts har vært rettet mot at Bitcoins Norge kun tilbakebetaler verdiene av kundenes bitcoin fra 1. mai, da kursen sto i 5350 dollar. Siden har kursen steget til 11.000 dollar, og kundene har gått glipp av hele kursoppgangen.

Bitcoin handles torsdag morgen til 11.750 dollar.

På spørsmål om kommentarene fra sure kunder, svarer Torjussen i en epost til DN onsdag kveld:

– Her vil jeg (igjen) vise til vilkårene for å handle på vår plattform, som kundene har godtatt. De sier at vi kun har erstatningsansvar overfor den enkelte kunde er begrenset til det opprinnelige valutainnskuddet på kundens konto. Jeg er virkelig lei meg for at kundene våre har opplevd dette og har gjort det jeg mente var best for å sikre deres verdier. Det arbeidet fortsetter jeg med.

Bitcoins Norge fikk først vite om angrepet på AlphaPoint 1. mai, men ventet til det i slutten av juni fikk vite om ytterligere et sikkerhetsbrudd, og det tok beslutningen om å selge kundenes kryptovaluta.

Bjercke er kritisk til måten Torjussen har håndtert saken på. Han mener det hadde vært ryddigst å opplyse kundene så snart det selv fikk vite om angrepet, 1. mai, og eventuelt oppfordret kundene til å ta ut pengene sine til mer informasjon forelå

– Jeg kjenner ikke alle fakta, eller når Torjussen fikk vite hva. Men dersom han har visst om et potensielt innbrudd over tid, uten å informere kundene om det, så er det grov uaktsomhet. Nekter han også kundene sine å ta del i prisoppgangen som har vært siden mai, fremstår det som ren svindel. Det er overhodet ikke vanlig praksis, sier Bjercke.

«Virkelig lei meg»

Ole-André Torjussen er svært uenig i uttalelsene.

– Bjercke sier selv at han ikke kjenner fakta, så jeg forstår ikke at DN kan gjengi de påstandene. Fakta er imidlertid at Alphapoint gikk ut i går (tirsdag, red.anm.) med en uttalelse der de bekrefter at de har vært rammet av såkalt spyd-phishing og SIM swap scam. De bekreftet også at selskapet er forsikret mot slike angrep, skriver Torjussen i en epost, og fortsetter:

– Bitcoins Norges samlede erstatningsansvar overfor den enkelte kunde er begrenset til det opprinnelige valutainnskuddet på kundens konto. Dette går klart frem av vilkårene for å handle på vår plattform, som kundene har godtatt. Likevel utbetaler vi fra neste uke et beløp i norske kroner tilsvarende verdien de hadde i kryptovaluta hos oss den 1. mai. 2019.

Alphapoint har tidligere uttalt at FBI og annet amerikansk politi var koblet på saken. Det ønsker ikke FBI å kommentere.

– Vi kan hverken bekrefte eller avkrefte saker vi jobber med, sa talsperson Shayne Buchwald til DN tirsdag kveld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.