Mens Elon Musk tidligere har sagt at krypto kan være en katalysator for mer fornybar energi, og Schibsted investerer i krypto med formeningen om at dagens energiforbruk er forbigående, så har energiforbruket i kryptovalutaene nådd nye høyder.

Robert Næss
Robert Næss (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Bitcoin satte ny «all-time high» i bruk av datakraft forrige uke (13. januar), og ethereum har knust gamle rekorder og holder nå et nivå som er 60 prosent høyere enn i fjor.

Ethereum har fått mye kred for at de skal ta vekk den energirike utvinningen. Det er bare ett problem: De skyver stadig vekk på tidspunktet for når de skal gi seg. Ethereum-gründer Vitalik Buterin anerkjente allerede i 2016 at energiforbruket var for høyt. Men i stedet for å løse problemet har forbruket steget med 15.000 prosent.

Den etterlyste endringen går ut på at i stedet for at et titall millioner datamaskiner skal gjøre akkurat det samme arbeidet, så velger man ut et lite knippe aktører som skal gjøre jobben. Disse velges gjennom et lotteri, og de som kan vise mest trofasthet til ethereum gjennom å eie flest mynter, får flere lodd. På den måten trengs det bare et fåtall maskiner, og dermed vil strømforbruket stupe.

Etter stadige forsinkelser lover man nå at endringen blir gjort innen juni. Men etter alle årene med forsinkelser er det få som tror på det.

Det finnes en rekke kryptovalutaer som bruker den effektive metoden, så det er vanskelig å se hvorfor verdens nest største kryptovaluta har brukt mer enn fem år uten å få det til. Den enkle forklaringen er trolig økonomi. I dag kan ethereumutvinnerne dele en samlet pott på 420 millioner kroner om dagen. Når endringen trer i kraft, vil de miste mesteparten av disse inntektene, så de har absolutt interesse av å skyve på endringen.

Det er vanlig å hevde at det reelle utslippet fra utvinning er mindre enn strømforbruket tilsier, da utvinnerne bruker kraft som ingen andre vil ha. Standardeksempelet er utvinnerne i Kina, som flytter maskinene til de steder det regner, for så å bruke energien som andre ikke trengte.

Etter at utvinnerne ble kastet ut av Kina, funker ikke den forklaringen lenger.

Kasakhstan har i de siste månedene blitt den nest største utvinneren og står nå for en femtedel av global bitcoinutvinning. Det meste av strømmen i Kasakhstan kommer fra kull. Det betyr at CO2-utslippene har økt langt mer enn økningen i strømforbruket tilsier.

Opptøyene i Kasakhstan for en uke siden medførte noen få dager med redusert strømforbruk, men utvinnerne kom raskt tilbake.

Digiconomist estimerer strømforbruket i ethereum til vel 100 terawattimer (TWh) på årsbasis og det doble for bitcoin. Det betyr at de to største kryptovalutaene bruker seks ganger så mye strøm som husholdningene i Norge. Digiconomist (han heter Alex de Vries og er mye sitert) har jobbet med disse beregningen i en årrekke.

Ethereum er den mest innovative valutaen, gjennom smartkontrakter, og det er også her man omsetter de fleste NFT-ene. Men én enkelt transaksjon står for like mye CO2-utslipp som en flytur fra Bergen til Oslo (om vi regner med bare halvparten av verdiene fra Digiconomist, som tar med indirekte utslipp, altså kjøp av pc, nettverkskort etc.).

Da har kryptovalutaene et klimaavtrykk som ikke gjør dem egnet i et samfunn som bryr seg om klimaet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

… strømmen i Kasakhstan kommer fra kull. Det betyr at CO2-utslippene har økt langt mer enn økningen i strømforbruket tilsier