På denne tiden i fjor var Celsius Network et høytflyvende kryptoselskap som lokket til seg tradisjonelle investorer og hadde titalls milliarder dollar i kundemidler under forvaltning. Rentene på kryptoinnskudd – over 18 prosent på det meste – var nesten for gode til å være sanne.
Så begynte kundeflukten, og balansen viste seg å være svakere enn selskapet ga inntrykk av. Kollapsen var en viktig årsak til kryptoraset som bare har forverret seg siden.
Nå er selskapet i en rekonstruksjonsprosess («chapter 11») etter at det erklærte seg teknisk konkurs i sommer. I dokumenter fra bostyreren som tar selskapet gjennom denne prosessen, dukker det opp en nordmann.
Bjørn-Endre Andersen (45) fra Bergen er en av 22 aksjonærer i Celsius, gjennom Luxembourg-selskapet Andersen Invest.
Andersen har en relativt liten eierandel med en halv promille av aksjene, men da selskapet hentet friske penger i oktober i fjor, ble det verdsatt til 3,2 milliarder dollar. Dermed hadde nordmannen papirverdier for 1,6 millioner dollar, eller 16 millioner kroner.
Gjennom Luxembourg-selskapet hadde han også betydelige innskudd i Celsius. I forbindelse med konkursprosessen ble alle som hadde midler her regnet som kreditorer og beholdningene deres publisert.
Den 7. juni begynte Andersen Invest i Luxembourg å ta ut kryptovaluta for over 24 millioner kroner til sammen, viser disse listene. Mens nordmannen fikk store deler av formuen i sikkerhet, hadde usikkerheten rundt plattformen begynt å spre seg.
– Viste seg å være en god avgjørelse
Selskapet forsøkte samtidig å roe gemyttene.
«Celsius har reservene til å oppfylle våre forpliktelser, i henhold til våre omfattende rammeverk for å håndtere likviditet og risiko,» skrev selskapet i en melding som lovet «full fart fremover».
En snau uke senere stanset Celsius uttak av kundemidler. Dagen før hadde gründer og toppsjef Alex Mashinsky bedt en skeptiker om å slutte å spre feilinformasjon og «FUD» (kryptoslang for Fear, Uncertainty and Doubt).
Siste overføring til Andersen Invest kom dagen før stansen. Det var en lokal forretningsfører i Luxembourg som tok initiativ, sier nordmannen.
– Han følger kryptomarkedet tett og anbefalte sterkt at vi trakk ut verdiene som var lagret i appen, basert på mye støy om selskapet på Twitter. Det viste seg å være en god avgjørelse, skriver Andersen i en epost til DN.
Bergenseren har de siste årene dukket opp i skattelistene med en millionformue som skal komme fra krypto. I 2008 ble han avslørt av VG som den anonyme bakmannen bak et pornonettverk bygget rundt nettstedet Nakenprat.
I oppstyret rundt avsløringen fortalte han at han ville trekke seg ut av driften, og solgte selskapet for ti millioner kroner. Pengene dukket opp i skattelistene i årene etter, men forsvant relativt raskt. De er brukt opp, blant annet på kjøp og salg av båter, forteller han. Andersen sier han har vært ute av driften av nettstedet siden da.
– Jeg har etablert meg et nytt liv, og forsøkt å starte opp med blanke ark, skriver Andersen.
I 2020 sto han oppført med 15 millioner kroner i ligningsformue. I 2021 er denne seks millioner, men dette skyldes at tallene fra Luxembourg-selskapet ikke er klare og skal justeres senere, skriver Andersen i en epost.
– Angående opphavet til min kryptoformue så bygger dette mye på flaks, men det ville ikke vært mulig uten å ta en kalkulert risiko, sier han.
200-ganger i Celsius før kollapsen
Andersen sier han fikk sin første milliongevinst i 2018, med kryptomynten XRP som tok av det året. Han gikk samtidig på store tap i det australske kryptohedgefondet Counting House som ble anklaget for å drive med en svindel:
– De par hundre tusen kronene jeg hadde igjen etter Counting House-fadesen, investerte jeg i Celsius' mynt og fikk en stigning på mer enn 200 ganger i løpet av bullrunnet som kom. Vi solgte ut mye og fikk videre gevinster i blant annet ethereum og andre alternative kryptovalutaer.
Han har fortsatt 450.000 celsius-mynter innelåst i plattformen, som var verdt 34 millioner kroner før krakket. I tillegg til å være kreditor mot plattformen, har han også sluttet seg til et søksmål der blant annet Canadas nest største pensjonsfond CDPQ deltar. Fondet kjøpte seg inn i oktober i fjor, sammen med den store venture-investoren WestCap.
Hensikten er å utfordre kreditorenes forrang for de delene av Celsius-boet som ikke var kunderettet. Dette inkluderer blant annet bitcoin-utvinning.
– Aksjene ble solgt til oss når Celsius etter stor sannsynlighet hadde økonomiske problemer, skriver Andersen, som er representert av en amerikansk advokat.
– Karismatisk og utadvendt
Bostyrer Shoba Pillay har avdekket store svakheter i driften av Celsius, viser hennes foreløpige rapporter. En representant for hennes advokatkontor skriver i en epost til DN at hun ikke vil kommentere saken før den er avgjort. Samtidig mistenker kreditorene at hele plattformen ble drevet som et pyramidespill, noe dommeren i saken har bedt om at skal undersøkes nærmere, skriver Wall Street Journal.
Ifølge Financial Times ble store tap i 2021 og 2022 holdt skjult for kundene. At gründer og toppsjef Alex Mashinsky tok ut midler tilsvarende 100 millioner kroner i ukene før kundene ble utestengt, er også et tema i bobehandlingen, skriver avisen.
– Alex Mashinsky er en veldig karismatisk og utadvendt mann. Som toppsjef i Celsius, var han tilgjengelig for alle å få kontakt med, selv når selskapet forvaltet over 20 milliarder dollar i verdier, skriver Andersen til DN.
Etter siste investeringsrunde åpnet Mashinsky for at privatpersoner kunne bli med, i ett av sine hyppige offentlige kundemøter. Nordmannen tok direkte kontakt.
– Det var et minimumskjøp på 300.000 dollar. Så lenge man kjøpte for såpass så var det ikke en vanskelig prosess å få kjøpt aksjer, skriver Andersen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.