Axie Infinity, kryptospillplattformen som blant annet norske Aleksander Leonard Larsen står bak, er koblet til det som blir beskrevet som tidenes kanskje største hackerangrep innen desentralisert finans (Defi).

Tirsdag ble det kjent at Ronin Network, et program som håndterer innskudd og uttak av eiendeler for brukere av Axie Infinity, ble utsatt for et angrep i forrige uke.

Hackerne skal ha brukt uekte autentiseringsnøkler og deretter fått godkjent falske uttak. Angrepet ble ikke oppdaget før tirsdag denne uken, da en annen bruker ikke fikk gjennomført sitt uttak.

I alt skal hackerne ha tappet Ronin-nettverket for 173.600 Ethereum og 25,5 millioner i stablecoin-en USDC, som til sammen tilsvarer om lag 615 millioner dollar. Det utgjør rundt 5,3 milliarder norske kroner.

Såkalte stablecoins, som USDC, er kryptovalutaer som er knyttet til et eksternt aktiva, i dette tilfellet amerikanske dollar. Hensikten er blant annet å redusere svingninger som tradisjonelle kryptovalutaer ofte opplever.

Aleksander Leonard Larsen er en av gründerne bak kjæledyrspillet Axie Infinity. Tirsdag ble det kjent at et undernettverk av kryptoplattformen har blitt hacket. Her er Larsen avbildet i 2019.
Aleksander Leonard Larsen er en av gründerne bak kjæledyrspillet Axie Infinity. Tirsdag ble det kjent at et undernettverk av kryptoplattformen har blitt hacket. Her er Larsen avbildet i 2019. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Hendelsen ble bekreftet av Axie Infinity i et blogginnlegg, og er omtalt av både CNBC og Financial Times.

– Vi har nå oversikt over angrepet og jobber med å hente informasjon til diverse statlige etater slik at de kan gjøre sin jobb lettere, skriver Larsen i en tekstmelding til DN tirsdag kveld. Han viser for øvrig til blogginnlegget, som er lagt ut på Ronin-nettverkets hjemmesider.

Muligens det største angrepet i historien

DN omtalte Axie Infinity senest i november 2019, da selskapet hentet 13 millioner kroner for å få fart på veksten. Norske Larsen har bygget opp plattformen sammen med tre vietnamesere og en amerikaner.

Axie Infinity er bygget på blokkjedeteknologi hvor en kan kjøpe og selge kryptokjæledyr (axies) og virtuelt land. Det er selskapet Sky Mavis som har utviklet Axie Infinity.

I blogginnlegget skriver Axie Infinity at det er i kontakt med «relevante myndigheter» for å sørge for at gjerningspersonene blir tatt, og at det samtidig jobbes med med å spore de stjålne eiendelene. Morselskapet Sky Mavis sier videre at det vil sørge for at tapte eiendeler enten blir tilbakeført eller erstattet.

Inntil videre får brukere av Ronin-nettverket hverken gjøre innskudd eller uttak, opplyses det.

CNBC og bransjenettstedet Coindesk beskriver hackerangrepet som kanskje det største innen desentralisert finans (defi) gjennom historien. Det største angrepet i kryptoverdenen inntil nå skjedde i august i fjor, da tyver kom seg unna med om lag 610 millioner dollar etter å hacket plattformen Poly Network. Disse pengene skal senere ha blitt levert tilbake, ifølge Financial Times.

Fra DSS til kryptokjæledyr

Før Aleksander Larsen begynte i Sky Mavis, selskapet som altså har utviklet Axie Infinity, jobbet han i Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) i Norge. Der hadde han jobbet i flere år og fikk etter hvert en mellomlederstilling.

DN omtalte karriereskiftet i april for tre år siden, da han pakket sakene og flyttet til Vietnam.

2019: Denne karakteren ble solgt for over 120.000 kroner
Aleksander Larsen i Axie Infinity.
02:09
Publisert:

– Det er ingen som gjør den forandringen. Det å jobbe i staten er sikkert som banken. Jeg begynte å bli litt over 30 år, og før vi får noen unger og sånt, må vi ut på noen eventyr, sa han.

Da selskapet skulle hente penger kun måneder etter at Larsen flyttet fra Norge, ble selskapet verdsatt til rundt 100 millioner kroner. Axie-plattformen hadde da 3100 brukere.

Ifølge Financial Times hadde Axie Infinity i oktober i fjor to millioner daglige brukere. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.