Arne Vaagen (62) er bondesønnen fra Vinje i Telemark som gjorde kometkarriere innen finans. På høyden hadde han flere milliarder under forvaltning i sitt eget hedgefond. Nå er han ferdig med aksjer, og er «all in» i krypto.

Da DN skrev om Vaagens kryptofond Avenue Crypto i november i fjor, var avkastningen på mer enn 800 prosent siden oppstarten i 2019. Siden da har kryptomarkedet vært i en mer eller mindre konstant nedtur.

Den siste månedsoppdateringen fra Vaagens Avenue Crypto viser at fondet ved utgangen av april hadde en negativ avkastning på rundt 52 prosent hittil i år. Det betyr at Vaagens verdier i fondet har mer enn halvert seg i år. Siden utgangen av april har markedet bare fortsatt å falle.

– Det er ikke noe hyggelig. Det er ingen som liker å tape penger, men vi har tro på investeringshypotesen, så vi har ingen panikk, sier Vaagen på telefon fra Marbella, der han bor.

Det er ingen som liker å tape penger, men vi har tro på investeringshypotesen, så vi har ingen panikk
Arne Vaagen, Avenue Crypto

– Det er mange spekulanter som har hevet seg inn i markedet mens det har gått opp. Det samme gjelder for så vidt for aksjer, men i krypto blir man wiped out relativt fort. De aktørene kommer nok ikke tilbake på en god stund, sier han.

Store tap i år

Lørdag forårsaket et brått kryptofall at bitcoin, den største av de mange titusener digitale myntene, falt under 20.000 dollar for første gang siden desember 2020. Fra toppen i november i fjor har bitcoin falt mer enn 70 prosent.

Den nest største kryptovalutaen ethereum har falt nesten 80 prosent fra toppen.

Det er ethereum som utgjør mesteparten av Vaagens portefølje. Men han har ikke mistet troen.

– Snarere tvert imot. Ser du bort fra prisen som svinger, akselererer det fremover når det gjelder bruksområder og det blir stadig mer diversifisert. Det underliggende utvikler seg akkurat som det skal, sier han.

I november i fjor skrev DN at Vaagen kunne ha urealiserte gevinster på 140 millioner kroner så langt det året, og at hans samlede andeler var verdt 190 millioner kroner. Nå har verdiene falt kraftig. Fondsandelene er de samme, og dersom man legger til grunn den negative verdiendringen, utgjorde det et verdifall på rundt 8,9 millioner euro fra årsskiftet og frem til utgangen av april. Det tilsvarer rundt 90 millioner kroner med dagens kronekurs.

Vaagen er dog ikke belånt, og avkastningen siden oppstarten våren 2019 er på nesten 300 prosent. Nå er rundt en femtedel av fondet plassert i kontanter.

– Vi har gått en del i kontanter og det skulle vi selvfølgelig ha gjort tidligere. Markedet er på nivåer som er ganske interessante. Det er flere muligheter nå, men med den generelle situasjonen vi har i alle finansmarkeder nå er vi litt forsiktige, sier Vaagen.

Belånt marked

I takt med den amerikanske sentralbankens renteøkninger og varslede innstramninger, har aksjemarkedene falt stort sett verden over. Kryptomarkedet er ikke blitt skånet. Denne høye korrelasjonen mellom kryptovaluta og det amerikanske aksjemarkedet har vært hoveddriveren bak det vedvarende fallet i kryptomarkedet de siste månedene, mener kryptoanalytiker i Arcane, Vetle Andreas Gusgaard Lunde.

– Hvordan korrelasjonen har oppstått, og hvorfor den er så sterk, er vanskelig å peke på. Men i 2020 og 2021 var det en stor tilkomst av institusjonelle investorer som ser ut til å behandle bitcoin som andre risikable rentesensitive investeringsinstrumenter, sier han.

– Kryptomarkedet har lenge vært preget av tung belåning, sier analytiker Vetle Andreas Gusgaard Lunde.
– Kryptomarkedet har lenge vært preget av tung belåning, sier analytiker Vetle Andreas Gusgaard Lunde. (Foto: Paul S. Amundsen)

Analytikeren mener de samme investorene over tid har søkt å ta ned risikoprofilen på investeringene sine, og at markedet som følge av det, generelt har fått svakere appetitt for risikoinvesteringer.

På spørsmål om hva som vil skje med kryptomarkedet fremover, svarer Lunde:

– Kryptomarkedet har lenge vært preget av tung belåning. Det veldig tunge fallet vi har sett de siste ukene, er en konsekvens av at belånte posisjoner tvangsselges, men enda er kryptomarkedet relativt tungt belånt, sier han.

Det veldig tunge fallet vi har sett de siste ukene, er en konsekvens av at belånte posisjoner tvangsselges
Vetle Andreas Gusgaard Lunde, kryptoanalytiker i Arcane

Lunde tror det vil være mindre belåning fremover. Etter hvert tror han bitcoin og aksjemarkedet vil slutte å korrelere, og at man da vil få en ny epoke i markedet.

– Men jeg tror investorer skal stålsette seg på at 2022 ikke kommer til å ende lykkelig for bitcoin, sier han.

Til høsten skjer det

Arne Vaagen peker også på strammere pengepolitikk som en forklaring på fallet. I tillegg trekker han frem kollapsen i kryptovalutaene luna og terra, samt uttaksstans fra kryptoplattformen Celsius Network som store hendelser som har preget markedet.

Men ifølge Vaagen vil høsten bringe et stort skifte for ethereum. Da skal kryptovalutaen gå fra å være såkalt «proof of work» til «proof of stake». I dag går alle transaksjonsavgifter og nyutstedelser til de som produserer ethereum (minere). Til høsten vil dette derimot gå til alle de som deponerer, altså holder på, minst 32 ethereum. Det vil før til at ethereum blir en kapitaleiendel, ifølge Vaagen.

– Tror du det vil slå ut på prisene?

– Absolutt. Da kan ethereum sammenlignes med tradisjonelle instrumenter. Vi tror institusjoner etter hvert vil få øynene opp for det, sier den tidligere hedgefondforvalteren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.