– Vår strategi har hele tiden vært å utvikle den beste og mest effektive maskinen, og som vi har meldt tidligere, er vi «on time and budget» med utviklingen, sa toppsjef i kryptoselskapet Harmonychain, Ola Stene-Johansen, til DN i forrige uke.

Etter Harmonychains heleide datterselskap, Lokotech, hadde et «oppdateringsmøte» med designerne av databrikkene mandag kveld, kom imidlertid børsmeldingen som bekrefter at databrikkene ikke yter som ventet, og aksjen falt kraftig på børs tirsdag morgen. En halvtime etter børsåpning var den ned 50 prosent.

Mindre konkurransedyktige

Databrikkenes ytelse er på kun en tiendedel av hva de hadde sett for seg.

«Dette vil igjen kunne øke produksjonskostnadene betydelig, slik at Lokotechs Scrypt Miner blir mindre konkurransedyktig», ifølge selskapet.

Ingen mining, ingen bitcoin – hvorfor det, egentlig?
Bitcoin er avhengig av utvinning. Bitcoin-utvinning krever spesialutstyr og mye strøm. Bloombergs Eddie van der Walt forklarer prosessen.
03:27
Publisert:

Disse chipsene (databrikkene) skal være hjernen i hva Stene-Johansen i forrige uke kalte «markedets beste, mest effektive scrypt miner».

Dette er maskiner som kan brukes for å utvinne kryptovalutaer slik som Dogecoin og Litecoin. Selskapet kaller maskinene «Bulldozere».

DN forsøkte tirsdag å få en kommentar fra Stene-Johansen, som ønsket å få spørsmål tilsendt på mail. DN har oversendt flere spørsmål til toppsjefen, som har valgt å ikke svare på om han tok feil da han kalte brikkene «markedets beste, mest effektive scrypt miner», og hvordan markedet skal ha tro på at selskapet skal lykkes etter at det gikk ut med positive nyheter i forrige uke – men nå har snudd.

«Vi hadde et møte i går kveld med våre ASIC-designere og meldingen ble sendt etter møte. For øvrig viser jeg til børsmeldingen.», skriver han i en epost tirsdag formiddag.

DN har også vært i kontakt med styreleder Bjørn Zachrisson. Han har ingen kommentarer til saken, men henviser til børsmeldingen.

Strategiske alternativer

Harmonychain har hatt store ambisjoner: I 2022 og 2023 skal det etter planen selges 60.000 slike «Bulldozere». Ifølge selskapet har disse en salgsverdi på omkring 30-50.000 kroner per stykk.

«Selskapet har igangsatt undersøkelser med sikte på å få produksjonskostnadene redusert, men samtidig opprettholde ytelsen», skriver Harmonychain.

Børsverdien på Harmonychain har falt med 28,2 prosent i juni.

«Selskapet vil også vurdere ulike strategiske alternativer i forhold til det videre utviklingsløpet», skriver selskapet i børsmeldingen.

Harmonychain kunngjorde tidligere i juni en avtale på nesten én milliard kroner med det norske selskapet Keytouch Technologies as. Aksjen fløy rett til værs på nyheten. Kontrakten var verdt tre ganger mer enn Harmonychains børsverdi.

Kinesisk dominans

Kryptomarkedet endrer seg raskt. Kina har slått hardt ned på utvinnere av kryptovalutaer de siste ukene. Prisene på maskiner som utvinner kryptovalutaer har stupt i juni.

Ansatte jobber med en maskin som brukes til å utvinne bitcoin ved Bitminer Factory i Firenze.
Ansatte jobber med en maskin som brukes til å utvinne bitcoin ved Bitminer Factory i Firenze. (Foto: Alessandro Bianchi/Reuters/NTB)

Den kinesiske konkurrenten Bitmain, som er markedsleder, har utviklet en databrikke som er fire ganger mer effektiv enn hva som er på markedet. Den nye maskinen, som skal være på markedet i november, skal være 13 prosent billigere enn dagens ledende modeller. Harmonychains kurs falt på nyheten.

Bitmain har midlertidig stanset salget av Antminer-maskinene i håp om å stabilisere markedet, etter at prisene på bruktmaskiner fra Kina har stupt.

Prisene på kryptovalutaer har falt kraftig på forsommeren. Bitcoin-kursen er halvert siden april. Dogecoin-prisen har falt med over 60 prosent siden mai. Litecoin lå på over 400 dollar for knappe to måneder siden. Den ligger på 140 dollar tirsdag morgen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.