Investor Peter C. Warren har lenge advart mot en mulig børskorreksjon, og den fantastiske børsoppgangen i 2017 har ikke gjort ham mindre bekymret.
– Det største problemet er at veksten ikke klarer å forsvare de aksjeverdiene vi ser i dag. Hvis folk mister tillit til at sentralbankene vil fortsette å oppføre seg som offentlige barnehager, kan man få en kraftig korreksjon i markedet, sier Warren til DN.
Han sammenligner sentralbankene med offentlige barnehager fordi han mener de beskytter bankene og finansnæringen for mye, og fordi de har brukt offentlige midler til å stimulere finansmarkedene.
– Man har fått en asymmetri i markedet fordi sentralbankene tillater, og hjelper til med, at finansverdiene får stige så mye som de gjør, samtidig som de beskytter deg dersom det faller. Det har bidratt mye til den børsoppgangen vi har sett de siste årene, sier Warren.
Han spår et kraftig børsfall dersom investorene mister tilliten til at sentralbankene vil fortsette på denne måten.
Kryptoboom et faresignal
Warren peker på at mange sentralbanker nå har signalisert at de vil stramme inn pengepolitikken og kutte ned på stimulansen av finansmarkedene. Han mener den kraftige boomen i kryptovaluta er et symptom på sviktende tillit til finanssystemet.
– Man må huske på at hele ideen til kryptovaluta kom under finanskrisen, og det kom fordi man ikke hadde tillit til bankene, som hadde forårsaket finanskrisen, og det finanssystemet som tillot dette. Så opprinnelsen til kryptovaluta har en naturlig forklaring, og en god forklaring, sier Warren.
– Er krypto-boomen et tegn på sviktende tillit til sentralbankene?
– Ja det tror jeg absolutt det er. Jeg tror hadde man introdusert kryptovaluta på et annet tidspunkt enn de gjorde, så hadde de fleste bare avfeid det og ikke sett noe mening i det. Men i etterspillet etter finanskrisen, da sentralbankene drev og skulle redde bankene ut av problemene de selv hadde laget, så ble det veldig logisk å se på kryptovaluta, sier Warren.
Ber folk være på vakt i 2018
Peter Warren tror at krypto-investeringene nå er blitt så store at en kollaps i dette markedet kan få negative effekter i hele finanssystemet.
– Det er nå såpass mye penger i krypto at dersom man får et totalt krakk i krypto, så tror jeg at det vil påvirke markedet. På samme måte som at dersom man får en kraftig nedgang i eiendomsmarkedet så vil det også påvirke finansmarkedene, sier Warren.
Han frykter at det neste børsfallet kan bli kraftig.
– Jeg tror at markedet er mye mer sårbart enn vi tror. Det går så lenge det går. Hvor langt kan du strekke en strikk? Det vet man ikke, før den har røket. Men det er klart det blir jo farligere hele tiden, sier Warren.
– Når kommer det neste krakket?
– Det er vanskelig å si. Hvor langt kan du strekke en strikk? Men jeg vil si at i år, når sentralbankstimulansen reduseres, må man være ekstra på vakt, sier Warren.
Frykter de dumme og naive
Han peker samtidig på at mange børsselskaper nå er høyt priset.
– Verdsettelsen er enda høyere enn i fjor og gapet mellom verdsettelse og produktivitet og vekst er høyere. Vi får håpe på at veksten tetter dette gapet, men hvis ikke minner det mye om den tegneseriefiguren. Vi løper utenfor et stup men vi fortsetter å gå rett frem, helt til du ser ned, og da faller du, sier Warren.
I høst advarte investorlegenden Jim Rogers om at den kraftige veksten i indeksforvaltning, og børsnoterte indeksfond (ETFer) vil bidra til at den neste børsnedturen blir «forferdelig». Warren peker også på passiv indeksforvaltning som en faktor som kan bidra til økt intensitet i neste børskrakk.
– Man har nesten ikke blitt betalt for aksjeplukking de siste årene. Når sentralbankene kommer inn og stimulerer markedet så løfter alle båter seg og det blir i mindre grad synlig hvilke selskaper som er bra og hvilke som er dårlige, sier Warren
Han mener det er mange «dumme» eller «naive» penger i indeksfond som gjør at børsselskapene ikke blir analysert godt nok.
– Når så mye penger går i indeks så har det utilsiktede negative effekter, slik at det kan forsterke en nedgang. Når markedet begynner å snu da ser folk at; herregud, disse selskapene har ikke noe inntjening. De er ikke verdt noe. De har bare ideer. Og plutselig våkner folk, og det kan øke intensiteten i nedturen, sier Warren. (Vilkår)