Få investeringsobjekter har vært like hete som krypto det siste året. Verdens største kryptovaluta, bitcoin, har steget til historiske nivåer, før den de siste månedene har falt markert tilbake. Også kryptovalutaen Dogecoin, som startet som en tullemynt, har fått sin skare med tilhengere, godt hjulpet av verdens rikeste mann, Tesla-sjef Elon Musk.

Her hjemme har for eksempel Aker-eier Kjell Inge Røkke kastet seg på trenden. I mai la han ut om sin kjærlighet for bitcoin, samtidig som han kunngjorde at det nyopprettede selskapet Seetee hadde kjøpt kryptovaluta for over en halv milliard norske kroner.

Nå er nok et norsk kryptoselskap kommet på banen for å utnytte interessen i markedet. Tirsdag kunngjør nemlig analyseselskapet Nansen, etablert for ett år siden, at det henter 12 millioner dollar i en såkalt serie a-finansieringsrunde ledet av det anerkjente venturefondet Andreessen Horowitz.

Det tilsvarer om lag 102 millioner norske kroner.

– Denne investeringen løfter oss som selskap til neste nivå. Den lar oss øke ambisjonsnivået betraktelig slik at vi kan fortsette å vokse teamet, utvikle plattformen vår, og betjene flere kunder, sier daglig leder Alex Svanevik.

Denne investeringen løfter oss som selskap til neste nivå
Daglig leder i Nansen, Alex Svanevik

Nansen prises dermed til 75 millioner dollar, tilsvarende om lag 640 millioner norske kroner etter dagens kurs.

Kun ett år gammelt

Selskapet ledes av Svanevik fra Singapore, der det har sitt hovedkontor. Nansen ble etablert for kun ett år siden av Svanevik, Lars Krogvig og russeren Evgeny Medvedjev.

Daglig leder Svanevik forteller at Andreessen Horowitz var en av Nansens første kunder, og at de har hatt kontakt helt siden den første kapitalinnhentingen i fjor.

– Etter å ha sett veksten vår, og som aktive brukere selv, så valgte de å lede vår serie a-finansiering. Jeg endte opp med å «pitche» direkte til blant annet Ben Horowitz tidlig på morgenkvisten, og vi var heldige som fikk Chris Dixon som partner i investeringsrunden, sier Svanevik.

Det Nansen gjør er altså å tilby kunder analyseverktøy for å følge aktivitet og kapitalflyt på blokkjeden. I stedet for å vente på en rapport fra en analytiker, kan man se i sanntid hvor kapitalen flyter, forklarer Svanevik.

– Mer enn 70 prosent av alt volum på ethereum kan vi koble direkte til konkrete investorer, børser, fond, og så videre, sier den daglige lederen.

De tre gründerne forblir blant selskapets største aksjonærer etter finansieringsrunden.

– Er du bekymret for svingningene vi har sett i kryptomarkedet?

– Nei, dette er noe man må forvente av et fortsatt umodent marked med trading døgnet rundt, høy giring, og store personligheter. Tydeligere regulatoriske rammeverk er nok generelt positivt – så lenge de som styrer ser verdien av det som kan bli fremtidens finansielle infrastruktur, sier Svanevik.

Celebert selskap

Det er altså Andreessen Horowitz som leder investeringsrunden. Andreessen Horowitz er en av USAs mest velkjente venturefond, med base i Silicon Valley i Nord-California, og er grunnlagt av Marc Andreessen og Ben Horowitz.

Forrige uke lanserte det et nytt kryptofond på 2,2 milliarder dollar, der planen er å investere i selskaper på tvers av blokkjeden, så vel som oppstartsselskaper innen den digitale sfæren. Nansen faller altså godt inn under gigantens nye investeringsmandat, selv om denne investeringen ikke er en del av det nye fondet.

– Vi er strålende fornøyd med å kunne støtte Nansen når de skal lage analyseprodukter for en ny generasjon investorer på et viktig tidspunkt for krypto, sier Chris Dixon i en pressemelding.

Dixon havnet på 7. plass på Forbes' årlige «Midas List», der magasinet Forbes kårer de beste investorene innen venture-kapital. Med Dixon som frontmann for Andreessen Horowitz-investeringen er Nansen i celebert selskap.

Venturefond-toppens tidligere investeringer inkluderer nemlig kryptobørsen Coinbase, som ble notert på Nasdaq tidligere i år. På noteringsdagen ble Coinbase på ett tidspunkt verdsatt til over 100 milliarder dollar.

Skyfall blir nest største eier

Norske Skyfall Ventures, som ledet den første kapitalinnhentingen i Nansen i fjor, er også med i denne runden. Når Andreessen Horowitz kommer inn på eiersiden går Skyfall inn med opptil ti millioner kroner, og vil bli nest største aksjonær etter det amerikanske venturefondet.

Managing partner i Skyfall, Espen Malmo, mener det er en «enorm validering» at Andreessen Horowitz kommer inn med frisk kapital.

Skyfall har tidligere investert i blant annet Kolonial, nå Oda, samt kryptoselskapet Miraiex.

– Andreessen Horowitz har de siste ti-tolv årene redefinert VC-bransjen, de var miljøet som «coinet» begrepet «software is eating the world» og har truffet blink med investeringer i selskaper som Airbnb, Coinbase, Roblox og Slack. De er en gigant og en inspirasjon, rett og slett, sier Malmo.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.