I natt ble klart at avgiftskuttet for datasentre som produserer kryptovaluta fjernes i den nye budsjettavtalen mellom KrF og regjeringspartiene.
Datasenterbedriften Kryptovault leier ut sine maskiner utelukkende til kunder som produserer bitcoin. Selskapet sparer 28 millioner kroner i året på redusert elavgift.
Men ikke nå lenger.
– Vi hadde kanskje noen få øre i margin, og nå får i plutselig avgift på 16,58 øre. Det sier seg selv at det blir ulønnsomt, sier Kryptovaults talsmann Gjermund Hagesæter til DN.
Må stanse driften
– Hvis ikke vi ikke hadde hatt redusert elavgift hadde det aldri vært interessant å etablere seg i Norge, sier Hagesæter, som videre sier at dette er en trist dag for alle de fine ungdommene som jobber hos dem og andre, som nå kommer til å miste jobben.
– Betyr det at dere ikke kan drive lenger?
– Ja ja, vi må kutte driften helt.
Den nye ordningen trer i kraft fra nyåret.
– Dette kom som et sjokk, så vi må vurdere hva som skjer videre. Vi kan ikke ha 40 ansatte hvis vi ikke har inntekter. Etter all sannsynlighet mister en del ansatte jobben, sier Hagesæter.
Han reagerer på at partiene kutter elavgiften såpass brått. Hagesæter, som selv har vært mangeårig stortingsrepresentant for Frp, mener endringen burde skjedd minst et år senere. Han sier at Kryptovault neppe kommer til å finne nye kunder på halvannen måned.
Den største kunden selskapet har er et stort japansk teknologiselskap.
– Uten drøfting, høring eller dialog med bransjen
– Et av fortrinnene våre er at vi er et forutsigbart land med et stabilt politisk system. Det er det vi har forklart til våre asiatiske kunder. Vi har sagt det ikke skjer endringer over natten og at det er gode prosesser der alle aktørene blir hørt. Så skjer det her, sier han.
IKT-Norges sjeføkonom Roger Schjerva sier til NTB at regjeringen spiller hasard med Norges troverdighet.
– Her har budsjettkameratene endret rammevilkår uten drøfting, høring eller dialog med bransjen, sier han.
Ville investere over 50 mill.
Slik reglene er i dag har datasentre, inkludert de som driver med utvinning av kryptovaluta, samme rabatt på elavgiften som annen kraftkrevende industri. Har man en kapasitet på mer enn 0,5 megawatt betaler man 0,48 øre i avgift per kilowattime, i stedet for den ordinære avgiften på 16,58 øre.
Kryptovault har allerede varslet om investeringer i både Glomfjord og Sauda for over 50 millioner kroner. Skulle alle Kryptovaults investeringer gå som planlagt vil de få en kapasitet på 217 megawatt – tilsvarende strømforbruket til Stavanger.
Datasentrene til Kryptovault kan også tilby datalagring- og prosessering for kunder som ikke driver med kryptovaluta, men Hagesæter mener regjeringen har stukket kjepper i hjulene for den slags virksomhet også.
– Kan vi garantere dem at det ikke blir nye endringer? Nei, det kan vi ikke. Det er ingenting vi kan garantere nå. Man hadde muligheten til å bygge opp en betydelig industri for datasenter i Norge, men det er i ferd med å bli spolert nå, sier han.
Mente det ville være en dårlig idé
Høres finanspolitiske talsmann og stortingsrepresentant, Henrik Asheim, har vært en del av budsjettforhandlingene mellom KrF og regjeringspartiene. I juli sa han til DN at det ville være en dårlig idé å forsøke å pirke i bestemmelsene om hvem som får redusert sats.
– Jeg tror det bare åpner en ny sekk med problemer. Man kan ha masse diskusjoner om hva som er høyverdig formål med datasentre. Det vi har gjort er å bruke den utrolige muligheten vi har med masse fornybart kraftoverskudd og gode fysiske vilkår for å ha datasentre, sa Asheim da.
Det har ikke lykkes DN å få kontakt med Asheim onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.